Vajon éjjel-nappal a gyermekeddel lehetsz, ha kórházba kerül?

  • 2017-06-06

Szülőként talán az a legnehezebb, ha gyermekedet betegnek, elesettnek látod. Egy gyorsan múló vírusfertőzés, kisebb zúzódás vagy vérző seb is ijesztő tud lenni, nemhogy azok az esetek, amikor csemetéd kórházi ápolásra szorul.

Egy kórház felnőttként is rémisztő hely: távol az otthontól, küzdve a fájdalommal, kiszolgáltatva másoknak akkor is embert próbáló, ha tudod, a gyógyulásod a tét. Ez a néhány nap vagy hét egy kisgyermek számára, - aki talán fel sem fogja még, miért kell kórházban lennie – ennél is nagyobb trauma lehet: idegen emberek, furcsa szagok, fehér vaságyak, rémisztő orvosi eszközök…

Mi teheti könnyebbé egy gyermek kórházi napjait? Hát persze, hogy a szerettei jelenléte!

A folyamatos szülői támogatás segít a kicsinek leküzdeni a félelmeket, megnyugtatja őt és elviselhetőbbé teszi számára a vizsgálatokat. Sőt, az ölelés, a simogatás, az erőt adó szavak akár a gyógyulási időt is lerövidíthetik. Gondoljunk csak bele, mennyivel könnyebb lehet a gyerkőcnek kibírni a kórházi napokat, ha az öledben ülhet, miközben vért vesznek tőle, ha a finomfőzeléket az apukája kanalazza a szájába, vagy ha a kórteremben a testvérével játszhat órákon át. Ráadásul ottléted a kórházi személyzetet is tehermentesítheti, hiszen míg a gyermekeddel vagy, pelenkát cserélsz, fürdetsz, etetsz. Sőt, mindeközben szinte észrevétlenül elsajátítod azokat a tudnivalókat, amelyek az otthoni ápoláshoz szükségesek.

De mégis mit mondanak erről a jogszabályok? Vajon jogod van ahhoz, hogy éjjel-nappal a gyermeked mellett lehess?

Nos, jó, ha tudod, hogy Magyarországon törvény mondja ki:  „A kiskorú betegnek joga van arra, hogy szülője, törvényes képviselője, illetve az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon.” Ez annyit tesz, hogy jogod van ahhoz, hogy beteg, kórházi ápolásra szoruló, kiskorú gyermekeddel legyél, bármit is mondanak: folyamatosan, éjjel és nappal egyaránt.

Nézd meg a kórház honlapján közzétett tájékoztatókat! Beszélj a gyermeked orvosával, kérdezd meg, milyen lehetőségeid vannak! Mert azért valljuk be, egyáltalán nem mindegy, milyen körülmények között töltöd ezt a néhány napot, hetet!

Ahhoz, hogy kellő támasz lehess ezekben a nehéz napokban, muszáj pihenned, aludnod, enned és innod. Ha heteken át az éjszakákat egy széken kuporogva töltöd, ha a kórházi büfében vásárolt párizsis zsemle a fő táplálékod, jóval nehezebb, megerőltetőbb gondoskodni, ápolni, vigasztalni és küzdeni.

Ideális esetben – ahogy azt a kötelező erővel ugyan nem bíró, de mégis csak iránymutatásul szolgáló EACH Charta 3. cikkében ajánlja – biztosítva lenne a megfelelő infrastruktúra ahhoz, hogy a szülő beteg gyermekével lehessen. „Ez magában foglalja a fürdőhelyiséggel ellátott alvóhelyet, ülőalkalmatosságot, étkezési lehetőséget, valamint a személyes holmik tárolását.” Sőt, az EACH Charta ajánlása szerint „nem jelenthet többlet költséget a szülő számára, ha vállalja, hogy gyermekével marad. Jogosult ingyenes éjszakai tartózkodásra, ingyenes vagy kedvezményes étkezésre.”

Így lenne a legjobb, de vajon milyen lehetőségei vannak egy kórházban ápolt gyermekéért aggódó szülőnek Magyarországon?

Az egyes kórházak honlapján közzétett tájékoztató anyagokat, szabályzatokat áttekintve kifejezetten nagy eltérésék rajzolódnak ki.

Bár a törvény tizennyolc éves korig biztosítja azt a jogot, hogy a kórházban ápolt gyermek mellett folyamatosan jelen lehessen a szülője, van olyan kórház, ahol ezt csupán tizennégy éves kor alatt teszik lehetővé.

Egyes egészségügyi intézmények csak anyaszálláson történő elhelyezést tudnak biztosítani, így az apa – hiába is akarna – nem lehet folyamatosan gyermekével. Ez különösen akkor hozza szinte megoldhatatlan helyzetbe az érintett családot, ha az anyát otthon egy másik, adott esetben anyatejjel táplált gyermek várja.

Sőt, van, ahol e jog gyakorlásának lehetőségét és módját az osztályvezető főorvos határozza meg: például csak az ő engedélyével tartózkodhat a szülő estétől reggelig gyermeke mellett.

Természetesen pozitív példák is akadnak: Van olyan egészségügyi intézmény, ahol – térítésmentesen - étkezést és szállást adnak, ha a szülő beteg gyermekével marad. De akadnak olyan helyek is, ahol – ha csak korlátozott számban is - szülő-gyermek szobák kerültek kialakításra.

Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy ha egy gyermek megbetegszik, megsérül és kórházba kerül, annak jelentős költségvonzata van: a gyermekkel lévő szülő kiesik a munkából, meg kell oldani a családtagok látogatását, utaztatását, jó lenne némi gyümölcs is a kicsinek, hogy hamarabb gyógyuljon, erősödjön. Nem mindegy tehát, hogy egy szülőnek fizetnie kell -e azért, hogy beteg gyermekével lehessen vagy külön térítés nélkül vigyázhat rá. A kórházak honlapján közzétett adatokból kiderül, van, ahol nem kell többletköltséggel számolnia a gyermekével maradó szülőnek, s van, ahol az ottléte díjköteles. A napi akár több ezer forintnyi összeget pedig – különösebb hosszabb kórházi tartózkodás és alacsony jövedelem esetén – nem minden család engedheti meg magának.

 Amennyiben részletesebben elmerülnél a témában, ajánlom az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvényt.

Ha a lakóhelyed szerinti kórház által a kapcsolattartásra vonatkozóan meghatározott előírásokra vagy kíváncsi, keresd az adott egészségügyi intézmény honlapján közzétett házirendet, térítési szabályzatot, betegtájékoztatót!

Az EACH Charta szövegét itt érheted el:

http://www.ogyei.hu/anyagok/Gyermekjog/Eloadasok/each070711javitott.pdf