Mire jó és mire nem az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

  • 2017-05-05

Nyár. Tél. Szabadság. Szünidő. Édes semmittevés vagy aktív pihenés. Sok esetben külföldön.

Egész évben erre várt a család, nemde?

No, de a pihenés nem mindig meseszerű, s bizony megesik, nem úgy alakul, ahogy elterveztétek. Van, hogy a tengerparti fürdőzés végére egy medúzacsípés tesz pontot, máskor síelés helyett csupán a legközelebbi orvosi ügyelet falainak bámulása jut…

Persze ez a legrosszabb forgatókönyv, de érdemes előre felkészülnötök arra az esetre is, ha valamelyik családtagot a határainkon kívül ér baleset vagy épp külföldön tör rá valamilyen nyavalya.

Mi a helyzet, ha külföldön kell orvoshoz rohanni? Ellátják a sérülést akkor is, ha nincs biztosítás? Esetleg évekig nyöghetitek majd a beavatkozás vagy a kezelés díját?

Nos, ha az Európai Unió valamely tagállamába, Izlandra, Liechtensteinbe, Norvégiába, Svájcba vagy Szerbiába készülsz, érdemes kiváltanotok az Európai Egészségbiztosítási Kártyát.

Miért is?

Mert a fenti országokban – a kártya birtokában - igénybe vehetitek az orvosilag szükséges állami egészségügyi-, a Szerb Köztársaságban pedig a sürgősségi ellátást. Kihangsúlyoznám, állami ellátásról van szó. Tehát ha egy magánklinikára sétáltok be vagy egy magánorvost kerestek fel, bizony fizetni kell. Mégpedig kőkeményen.

Még egy nagy-nagy előnye van Európai Egészségbiztosítási Kártyának: az, hogy ingyen van!

Ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik, hogy ez a kártya sem mindenható. Pusztán e kártya alapján senki nem fogja ingyenesen elvontatni a lerobbant autótokat, kifizetni az elkallódott bőröndök miatt keletkezett kárt vagy megtéríteni az elveszett telefon ellenértékét.

Amire jogosultak vagytok, - ahogy a neve is mutatja - az az állami egészségügyi ellátás igénybe vételének lehetősége.

Ez mind szép és jó, de azért mégiscsak felvetődik a kérdés: ingyen és bérmentve látnak el benneteket egy esetleges betegség, sérülés esetén vagy mélyen a zsebetekbe kell nyúlnotok majd? Mert például Svájcban ez nem lenne olcsó mulatság…

Nos, jó, ha tudod: az ingyenes szolgáltatás nem garantált. Az egyes országok egészségügyi ellátási rendszere ugyanis eltérő. Van, ahol ingyenesen látnak el benneteket, de van, ahol a kezelésnek költségei lesznek. Viszont ez utóbbi esetben is csak annyit kell fizetnetek, mint az adott országban biztosítással rendelkező személyeknek. Sem többet, sem kevesebbet.

Egy dolog maradt csupán hátra: hol igényelhetitek az Európai Egészségbiztosítási Kártyát?

A kártyát a járási hivatal vagy a NEAK (vagyis a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) adja ki, kérelemre. Az okmány kiadása olyan személyek részére történik, akik a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosultak. Az igénylés történhet személyesen vagy meghatalmazott útján, postai úton vagy ügyfélkapun keresztül. Néhány iratra, igazolásra – személyazonosságot, TAJ számot igazoló és a jogosultságot bizonyító okmányra, például munkáltatói igazolásra - azért szükségetek lesz!

Vesztenivalótok nincs. Némi idő- és energiaráfordításért cserébe pedig nagyobb biztonságot kaptok, ha külföldön nyaraltok.

Egyet kívánnék: ne legyen rá szükségetek!

Ha mélyebben elmerülnél a témában, olvasd el a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény és a végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Kormányrendelet vonatkozó paragrafusait!