Ha eljár az idő a gyógyszerek felett...

  • 2017-05-15

Itt a tavasz és én hetek óta nagytakarítok. Mert ez egy kisgyerek mellett igenis komoly kihívás…

A lényeg a lényeg, végre eljutottam oda, hogy átnézzem a gyógyszeres fiókot. Szerencsére nem vagyunk nagyfogyasztók, inkább csak a vészhelyzetekre készülünk fel. Így került a házi patikába láz- és fájdalomcsillapító, hányás illetve hasmenés elleni szer, sérülés vagy csípés esetére kenőcs, sebfertőtlenítő, náthára pedig orrspray, illetve orrcsepp. Semmi több. Ennek ellenére - vagy épp ezért - tetemes kupac gyűlt össze azokból a szerekből, amelyek lejártak.

Mert bizony a gyógyszerek sem használhatók fel a végtelenségig. Az eltarthatóságot ugyanis nagymértékben befolyásolja, miként is tároljuk piruláinkat, kenőcseinket és szirupjainkat. A dobozon, a csomagoláson feltüntetett felhasználhatósági idő épp ezért csak akkor érvényes, ha a szert nem tettük ki tűző napnak, és nem hagytuk a fűtőtest közelében sem. Mivel a párás levegő általában gyorsítja a hatóanyagok lebomlását, nem ajánlott gyógyszereinket a fürdőszobában sem tartani. Sőt, vannak, amelyeknek egyenesen a hűtőszekrényben a helye.

Miért fontos mindezek betartása?

Például azért, mert a lejárt gyógyszerek hatóanyaga csökken, így nem feltétlenül váltják ki a kívánt hatást. De a baj ennél nagyobb is lehet. Egyes szereknél ugyanis mérgező bomlástermékek keletkezhetnek vagy épp a mellékhatások válhatnak gyakoribbá a lejárati időt követően. Folyadékoknál, kenőcsöknél – így például a piciknek szánt szemcseppeknél – pedig a baktériumok elszaporodása jelenthet komoly veszélyforrást.

Mit tehetünk a család egészsége érdekében?

Mielőtt bevennénk vagy beadnánk a gyógyszert, nézzük meg a lejárati időt. Ha ezt nem találjuk, – mert például eldobtuk a csomagolását vagy időközben olvashatatlanná vált a felirat – ne kockáztassunk! A csomagolás nélküli, elszíneződött, sérült vagy ismeretlen tabletták pedig egyértelműen tiltólistásak. Ahogy a beszáradt vagy épp folyóssá, avassá vált kenőcsök és a zavaros, üledékes folyadékok is.

De nem minden a felhasználhatósági idő és a megfelelő tárolás sem! Vannak ugyanis olyan szerek, amelyek a felbontást követő néhány napig, hétig, hónapig őrzik meg a minőségüket. Ebbe a körbe sorolhatók például a legkisebbeknek szánt láz-, fájdalom- és köhögéscsillapító szirupok. A kisbabák, kisgyermekek egészsége érdekében Jó, ha a felbontás dátumát ráírjuk a termék dobozára. Így nem csupán az emlékezetünkre kell hagyatkoznunk, mikor is volt szükség a gyógyszerre legutóbb.

Ha tehát a gyógyszer lejárt, esetleg a tárolási körülményekben van némi kivetnivaló, mennie kell. Na de hová?

Sokan a kukába dobják vagy a lefolyóba öntik feleslegessé vált gyógyszereiket, mi azonban ne tegyük! A gyógyszermaradványok a talajba, élővizekbe jutva ugyanis súlyos károkat okozhatnak a növény- és állatvilágnak, sőt közvetve a saját egészségünknek is. A legjobb, ha a lejárt, a továbbiakban biztonságosan nem használható gyógyszereket – sőt a dobozokat, üres tégelyeket, üvegcséket is - elvisszük a legközelebbi patikába és az erre a célra kihelyezett gyűjtőtartályba tesszük. Amennyiben nincs ott ilyen hulladékgyűjtő, a feleslegessé vált gyógyszereket, - lehetőleg egy zacskóban vagy tasakban - a gyógyszertári szakdolgozóknak adhatjuk át. Ők pedig kötelesek azokat átvenni, majd gondoskodni a megsemmisítés céljából történő elszállíttatásról.

Még egy fontos tanács:

A gyógyszerek a feltüntetett lejárati időn belül ugyan jogszerűen forgalmazhatók, azonban felettébb bosszantó, ha az épp megvásárolt gyógyszer rövid időn – akár néhány napon vagy héten - belül lejár. Különösen akkor érezzük ezt felesleges pénzkidobásnak, ha nem állandó gyógyszerünkről van szó, hanem hosszabb időn át, alkalomadtán van rá szükségünk. Épp ezért már az átvételnél célszerű megnézni a felhasználhatósági időt. Ha az túl közeli, mérlegeljünk, fel tudjuk –e használni a megadott időpontig!

Mellékesen megjegyzem: Ha a gyógyszer, amit a patikában kaptunk, olyan rövid a felhasználhatósági idővel rendelkezik, hogy egyenesen lehetetlen addig elfogyasztani, felmerülhet a megtévesztés esete is. Ilyenkor az illetékes járási hivatal fogyasztóvédelmi osztályát is megkereshetjük.

Ha pedig mélyebben elmerülnél a témában és nem riadsz vissza a jogszabályok olvasgatásától, további információkat találsz az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek címkéjéről és betegtájékoztatójáról szóló 30/2005. (VIII. 2.) EüM rendeletben, valamint a humán gyógyszerek és csomagolásuk hulladékainak kezeléséről szóló 20/2005. (VI. 10.) EüM rendeletben.