Visszamennél dolgozni? - Foglalkoztathat más munkakörben, alacsonyabb bérért a munkáltatód?

  • 2017-04-27

Ha a korábbi munkahelyedre való visszatérést fontolgatod, nem árt felkészülnöd arra, hogy megvédd az érdekeidet. Sajnos, nem egyszer előfordul, hogy a munkáltató – szándékosan vagy azért, mert a vonatkozó jogszabályokat nem ismeri, félreértelmezi – téves, megtévesztő tájékoztatást nyújt. Épp ezért, jó, ha tudod, milyen jogaid vannak, mi az, amit megtehet a főnök és mi az, amit nem. Légy tisztában a legfontosabb szabályokkal, s így bátran, egyenrangú félként léphetsz be a munkáltató irodájának ajtaján.

Kezdjük egy gyakran elhangzó mondattal: „Nem várhattunk addig, amíg visszajössz. Más ül már a helyeden. De ne aggódj, van más munkakör, amit betölthetsz! Igaz, hogy utazgatnod kell a korábbi irodai munka helyett, a munkabér is alacsonyabb, de legalább lesz munkád, nem igaz?”

Nos, számtalanszor előfordul, hogy más munkakörbe történő helyezéssel riogatja a munkáltató az újra munkába álló – vagy e szándékát kifejező - kisgyermeket nevelő szülőt. Vajon megteheti, hogy a munkavállalót - szerződésmódosítás nélkül - alacsonyabb beosztásba helyezze kevesebb munkabér folyósítása mellett?

Nos, van egy jó és egy rossz hírem:

A munkáltató bizony jogosult arra, hogy a munkavállalót a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztassa.

De nem eszik ám olyan forrón a kását!

Ezzel a lehetőséggel ugyanis a munkáltató csak korlátozottan élhet:

  • csupán átmeneti lehet a munkaszerződésben foglaltaktól eltérő foglalkoztatás, (naptári évenként maximum negyvennégy beosztás szerinti munkanap vagy háromszázötvenkét óra)
  • a várható időtartamról a munkavállalót tájékoztatni kell,
  • a munkavállaló az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre jogosult, (a munkavállaló tehát a korábbi alapbérénél nem kaphat kevesebbet)
  • egyes esetekben a munkavállaló hozzájárulásához kötött az elrendelése. (pl: három év alatti gyermek gondozása esetén)

A lényeget kiemelném még egyszer: ha még nincs hároméves a gyermeked, a munkaszerződésedben foglaltaktól eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál csak akkor foglalkoztathat a munkáltató, ha ehhez hozzájárulsz. Ráadásul ez az időszak csak átmeneti lehet.

Más kérdés, ha a munkaszerződést – közös megegyezéssel – módosítjátok. A hangsúly azonban és ezt nehogy elfelejtsd –a közös megegyezésen van!

Ha mélyebben elmerülnél a témában és nem riadsz vissza a jogszabályok olvasgatásától, javaslom a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 53. §-ának tanulmányozását.