Veszélyes mágneseink

  • 2017-05-07

Gondoltad volna, hogy egy mágneses rajztábla vagy horgászkészlet komoly kockázatot jelenthet a gyermekedre nézve?

 Mint tudjuk és tapasztaljuk, a picik hajlamosak mindent megkóstolni, hiszen a tapintás, látás, hallás, szaglás mellett az ízlelés is fontos szerepet tölt be abban, hogy a világot megismerhessék.

Vannak azonban olyan dolgok, amelyek a kicsik szervezetébe jutva komoly következményekkel járhatnak. Ebbe körbe tartoznak a mágnesek is. Természetesen nem kell az összes mágnest is tartalmazó játékot kiselejtezni, de az óvatosság soha nem árt.

Mire is kell figyelnünk?

A veszélyes kombináció: az apró mágneses alkatrész és a szabványban előírt értéket meghaladó mágneses erő.

Azok a játékok ugyanis, amelyek lenyelhető, erős mágnest tartalmaznak, súlyos veszélyt hordozhatnak a legkisebbek esetében. Ha a pici egyidejűleg több mágnest is lenyel, vagy egy mágnes és egy mágnesezhető tárgy – például vasból vagy nikkelből készült apróság - kerül a pocakjába, halálos veszélynek van kitéve. Ezek a tárgyak ugyanis könnyedén összetapadhatnak a belekben, s akár bélelzáródást, bélperforációt is okozhatnak.

Mivel képtelenség a csöppségek minden egyes mozdulatát, tettét a nap 24 órájában nyomon követni, bizony előfordulhat, hogy a kisméretű mágneses tárgy, alkatrész lenyelését a szülő, nagyszülő vagy a gyermekre vigyázó felnőtt észre sem veszi. A bélelzáródás illetve perforáció tünetei pedig laikus számára könnyen félreérthetők lehetnek. Hasmenés, étvágytalanság, láz, hányás vagy épp görcsös fájdalom esetén pedig előbb gondolunk influenzára, egyéb vírusos fertőzésre, gyomorrontásra, mint egy esetlegesen lenyelt mágnes okozta tünetekre.

Aki tehát biztosra akar menni, a lakásból – különösen, ha három év alatti lakója is van – eltávolít mindent, amiben pici kezek által könnyen leszerelhető, leszakítható, apró mágnesek találhatók. De legalábbis elcsomagolja és a csemete által el nem érhető helyen tartja addig, amíg nagyobb nem lesz.

Kíváncsi vagy, mely termékek minősültek veszélyesnek? A bevizsgált termékek listáját itt nézheted meg!

Ha mélyebben elmerülnél a témában és nem riadsz vissza a jogszabályok olvasgatásától, a játékokkal kapcsolatban további információkat találsz a gyermekjátékok biztonságáról szóló 38/2011. (X. 5.) NGM rendeletben.