Utazik a baba - A lehetetlen küldetés?

  • 2017-04-26

Csecsemővel utazni? Komoly szervezőmunkát igényel, az egyszer biztos. Két lehetőségünk van: vagy összecsomagoljuk a fél házat, s visszük magunkkal a kiskádat, az utazóágyat, no meg a légzésfigyelőt vagy pedig bababarát szálláshelyet választunk pihenésünk helyszínéül.

Az interneten böngészve számos hotelre bukkanhatunk, amely kifejezetten a kisgyermekes szülőket célozza meg ajánlataival.

Ugyanakkor nem árt az óvatosság! A csöppségeket az idegen környezet önmagában is megviselheti, így különösen fontos, hogy szálláshelyünk a legkisebb családtag szükségleteire is figyelemmel legyen.

Biztosan van olyan jogszabály, ami előírja, pontosan milyen szolgáltatást is kell nyújtania egy bababarát hotelnek – gondolják sokan. Pedig akár hiszitek, akár nem, nincs.

Egységes szabályozás hiányában egyes hotelek kisbabáknak szánt szolgáltatásai kimerülnek abban, hogy kérésre – nem egyszer felárért cserébe – babaágyat helyeznek a szobába, illetve az étteremben etetőszékbe ültethetjük épp táplálkozó csemeténket. Ugyanakkor vannak olyan szálláshelyek, ahol minden apró részletre ügyelnek, legyen szó bébiételről, babawellness-ről vagy épp gyermekfelügyeletről. Alapfelszereltség a játszószőnyeg, a vakdugó, a csúszásgátló vagy akár a lázmérő és a gyógyszerek is.

Mire is van szüksége a család szeretetén, közelségén kívül egy kisbabának, ha elutazunk otthonról?

Természetesen pihentető alvásra, anyatejre vagy tápszerre, a hozzátáplálás megkezdését követően finom falatokra és némi játékra, mókázásra.

De vajon biztosítanak az apróságnak babaágyat, babaágyneműt abban a hotelben, amelyet kinéztünk? Persze közös ágyban alvás esetén ez nem döntő szempont, ugyanakkor otthonról cipelni a babaágyat, takarót, már felettébb macerás. Van fürdető kád, vagy a mosdókagylóban illetve a zuhany alatt kellene megoldani az esti fürdetést? Mi a helyzet az étkezéssel? Frissen készítenek pépes ételeket a kicsinek vagy napokon át mikrohullámú sütőben felmelegített bébiételt kell, hogy kapjon? Egyáltalán megoldható a melegítés? No és a lubickolás? Van gyermekpancsoló? Csupán termálvizes medencék vannak? Mert abba nem ajánlott kisbabát vinni…

Rengeteg kérdés, és a válaszoktól függ, hogy ez a néhány nap a feltöltődésé, a gondtalanságé, vagy sokkal inkább az újabbnál újabb problémák okozta kihívásoké.

Mit tehetünk, hogy ez a néhány nap a pihenésről és a kikapcsolódásról szóljon?

Ha megtetszik egy szálláshely, jobb, ha előzetesen utánanézünk, mit kapunk a pénzünkért cserébe, mint hogy utólag dühöngjünk a pocsékba ment nyaralás miatt, nemde? Hát ne sajnáljuk azt a néhány órát, amit a honlapon közzétett tájékoztatók, fényképfelvételek áttanulmányozására szánunk! Sőt, az igazán profik megnézik a közösségi oldalakon közzétett véleményeket, a fórumok hozzászólásait és nem restellnek a szállodától időközben felvetődött kérdéseikre írásbeli tájékoztatást sem kérni.

Tehát wellness babával? Némi kutatómunka után – miért is ne?