Újra munkába állnál, de még szoptatsz? - Erről tudnod kell!

  • 2017-04-27

Vannak, akik néhány hónapos, anyatejjel táplált csöppség mellől mennek vissza dolgozni. Nem túl gyakori eset, de előfordul. Az okok sokfélék lehetnek: egyesek súlyos anyagi terheik vagy az állásuk elvesztése miatti félelem okán kényszerülnek vissza a munkaerőpiacra, mások minél előbb folytatni szeretnék karrierjük építését, vagy épp olyan lehetőséget kapnak a szülést követő időszakban, amelyet nem tudnak visszautasítani.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2001-es ajánlása szerint ugyanakkor „a csecsemőknek kizárólagos szoptatásra van szükségük életük első 6 hónapjában ahhoz, hogy az optimális növekedést, fejlődést és egészséget elérjék. Ezután, ahhoz, hogy táplálkozási szükségleteik ki legyenek elégítve, a csecsemőknek megfelelő és biztonságos kiegészítő táplálékot kell kapniuk, miközben a szoptatás folytatódjon kétéves korukig vagy azon túl is.”

Ma, Magyarországon is ezt javasolják a védőnők az anyáknak.

De vajon összehangolható a munka és a szoptatás? El kell választani a gyermeket, ha az anya újra munkába áll vagy továbbra is megoldható a kicsi anyatejes táplálása?

Ha te is azok közé a nők közé tartozol, akik pár hónapos, anyatejes gyerkőc mellől dolgoznak, vagy épp a munkába való visszatérést fontolgatod, valami fontosat tudnod kell:

A Munka Törvénykönyve alapján szoptató anyaként mentesülsz a rendelkezésre állási és a munkavégzési kötelezettség alól a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy, a kilencedik hónap végéig naponta egy órára.

Ha ikreid vannak, akkor dupla ennyi idő jár: az első hat hónapban kétszer két óra, a kilencedik hónap végéig naponta két óra.

Természetesen tisztában vagyok azzal, mennyi akadály, nehézség merülhet fel: ha a munkahely és az otthonotok vagy a bölcsőde távol esik egymástól, ha buszra kell szállni, autóba kell ülni, hogy az öledbe vehesd és megszoptathasd a picit, nem lesz egyszerű dolgod. Sőt, az sem jelent feltétlenül megoldást, ha valaki – például egy segítőkész nagymama – behozza a munkahelyedre a gyermekedet. Úgy gondolom, ha csak nincs saját irodád, - néhány kifejezetten családbarát munkahelyet leszámítva - nem találsz olyan helyiséget, ahol magatokra zárhatod az ajtót, leülhetsz vagy lefekhetsz és nyugodt körülmények között megetethetnéd a kicsit. Mert ugye azt mondanom sem kell, hogy a női mosdó és a közös étkező nem szoptatásra való!

Ha pedig a távollétedben is anyatejet adnál a kicsinek, a fejést és a lefejt tej tárolását is meg kellene oldanod. De hol az a munkahely, amely külön hűtőt biztosít a szoptatós anyukának? Mert a közös hűtő, ahová a többi munkatárs az otthonról hozott ebédet és a kisboltban vásárolt szalámit, sajtot teszi, s amit délidőben folyamatosan nyitogatnak, nem épp a leghigiénikusabb megoldás. Ráadásul valószínű, hogy a kollégák sem értékelnék túlzottan, ha az anyatejes zacskó mellől kellene előbányászni a párizsis szendvicset.

Pedig annyi ötletem lenne, hogyan segíthetnék a munkáltatók a még szoptató, de a munkaerőpiacra visszatérni szándékozó nőket!

Nekem személy szerint nagy bánatom, hogy a távmunka Magyarországon gyerekcipőben jár. Pedig – már ha a munkakör jellege megengedi – oly sok előnnyel járna! A legfontosabb hozadéka pedig nem más, mint egy boldogabb baba-mama páros és egy kiegyensúlyozottabb, s így hatékonyabban dolgozni tudó munkavállaló. Ráadásul az otthoni munkavégzés révén a munkáltató spórolhat is: kevesebb irodát kell bérelnie, kevesebb fenntartási költséggel kell számolnia.

Aztán ott a részmunkaidő, vagy épp a külföldön egyre jobban elterjedő job sharing, amikor is két munkavállaló osztozik egy teljes, munkahelyi jelenlétet kívánó álláson. Mivel ők ketten egymás között szervezik meg a munkavégzést, az egyéni igények is nagyobb hangsúlyt kaphatnak.

Van, hogy  a munkavégzés személyes jelenlétet követel, így szóba sem jöhet a távmunka. A legideálisabb  ilyenkor persze az lenne, ha a gyermek akkor is az édesanyja közelében lehetne, ha ő épp dolgozik.  De erre azért valljuk be, vajmi kevés az esély! Nem valószínű, hogy a munkáltatók – néhány kifejezetten baba- és mamabarát vállalkozás kivételével – engedélyeznék, hogy a kizárólag anyatejjel táplált baba a munkavégzés teljes időtartama alatt édesanyja mellett lehessen. Sőt ez egyes munkakörök esetében – például ha az anya egy gyártósor mellett vagy épp vegyszerekkel dolgozik – egyenesen veszélyes lenne a kicsi számára.

Azért találhatunk olyan megoldásokat, ahol a munkáltató és az anya – és természetesen az anyatejjel táplált baba – is jól jár. Talán a legideálisabb, ha a kicsi a munkahely közelében lévő bölcsődében vagy a környéken élő családtagnál, bébiszitternél kerül elhelyezésre, így az anya – a munkaidő kedvezmény terhére – könnyebben meg tudja oldani a szoptatását. Különösen ideális a helyzet, ha a munkáltató – a munkavégzés helyével azonos épületben vagy amellett - munkahelyi bölcsődét működtet. Ezek a megoldási módok azonban sajnos csak kevesek számára elérhetők.

Mit tehetsz, ha nem tudod megoldani, hogy napközben hazamenj a kicsihez? Le kell mondanod a kedvezményről?

Dehogy! Ez jár neked! Kérd úgy a munkaidő kedvezményt, hogy később kezdhesd, és korábban fejezhesd be a munkát! Bár így lehet, hogy be kell vetned a tápszert, vagy gondoskodnod kell arról, legyen elég lefejt anyatej, de mégiscsak rövidebb időre kell elválnotok egymástól.

Nem egyszerű tehát összehangolni a munkavégzést és a szoptatást, az egyszer biztos. De jó, ha tudod, pusztán azért, mert újra belépsz a munka világába, nem muszáj abbahagynod a szoptatást. A munka és az anyatejes táplálás nem zárja ki egymást!

Ha pedig mélyebben elmerülnél a témában és nem riadsz vissza a jogszabályok olvasgatásától, további információkat találsz a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény vonatkozó paragrafusaiban.