Párkapcsolati erőszak - Na ne!

  • 2017-05-21

Nem is olyan rég a kisfiammal sétáltunk. Útközben találkoztunk egy idős hölggyel. Nem ismertem. Összemosolyogtunk, majd váltottunk néhány szót: Mesélt az öt gyermekéről, az unokáiról, a három dédunokájáról, s hálát adott értük. Mint mondta, ebben az egyben szerencséje volt, hogy szeret és őt is szeretik. Mert másképp nehéz volt az élete. A férje ütötte, verte. Mégis kitartott mellette huszonegy évig… Ahogy kimondta, eleredtek a könnyei…

Mit élhetett át? Hányszor retteghetett, sírhatott? Hányszor fájt a teste és a lelke? Mennyi szörnyűségen mentek keresztül a gyermekei?

Miért nem lépett ki ebből a kapcsolatból és kezdett új életet?

A válaszokat persze sejtem. Amikor ő volt fiatal, nem volt divat a válás. Gondolom visszatartotta a félelem, hogy egyedül nem képes eltartani öt kisgyermeket. Talán szégyellte az egészet. Úgy érezte, ez titok és a családban kell maradnia. Lehet, hogy senki nem nyújtott neki segítő kezet. Vagy a környezete bagatellizálta el a bántalmazást, esetleg épp őt téve felelőssé.

Nem ismerem a történetét, csupán hallottam életének néhány meghatározó eseményét és láttam a mélyről feltörő könnyeket. Nem tudom, hogy zárult le ez a huszonegy év, hogy lett vége a bántalmazásnak…

De azt tudom, hogy a párkapcsolati erőszak rendszerint szabálysértések, bűncselekmények sorozata révén valósul meg. Sőt, a bántalmazás nem csupán kék és lila foltokat, zúzódásokat jelent. Megnyilvánulhat abban, ha a partner társát mások előtt megalázza, nevetségessé teszi, ha veréssel vagy azzal fenyegeti, elveszi a gyerekeit vagy rágyújtja a házat. Ha tör, zúz, zaklat és megfélemlít. Erőszak a pofon, a hajhúzás, a lökdösődés. De az is, ha a legalapvetőbb jogaitól megfosztja társát: nem engedi ki a lakásból, nem találkozhat a barátaival, ha éhezteti, szomjaztatja, vagy elrejti a szükséges gyógyszereit. A sor hosszan folytatható…

Jó tudni, hogy a kapcsolati erőszak tényállása alapján a bántalmazó – például súlyos testi sértés esetén - akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Mit tehet a bántalmazott?

A testi sérüléseket ellátó mentők mellett segítséget kaphat a rendőrségtől is. Általános tévhit, hogy a rendőr csak akkor megy ki a segélyhívásra, ha „vér folyik”. Minden, családi erőszak körébe tartozó hívást ellenőrizniük kell. Ez azért is fontos, mert ezt követően ideiglenes megelőző-, illetve megelőző távolságtartás elrendelésére kerülhet sor. Előbbi legfeljebb 72 óra, utóbbi maximum 60 napra szól.  A távolságtartás elrendelésére egyébként nem csupán a rendőrség által a helyszíni intézkedés során tapasztaltak adnak alapot, hanem a bántalmazottnak, annak hozzátartozójának, illetve a családsegítő- és gyermekjóléti szolgálat munkatársának bejelentése is.

Ez az intézkedés előírja, hogy a bántalmazó tartsa magát távol a sértettől, illetve a határozatban megjelölt más személyektől, például a közös gyermekektől. Sőt kimondhatja, hogy hagyja el az általa lakott ingatlant (akkor is, ha az közös lakás) és oda a távoltartás ideje alatt ne térjen vissza. A döntés megtiltja a kommunikációt is, tehát a bántalmazó nem csupán személyesen, hanem interneten vagy telefonon keresztül sem keresheti meg azokat, akiktől eltiltották.

Ugyanakkor az intézkedés elrendeléséhez – és a büntetőeljárás lefolytatásához - rendszerint elengedhetetlen a felek meghallgatása. Ha pedig a bántalmazott a félelem miatt hallgat, a bántalmazó tagad, nehéz feltárni a körülményeket.

Pedig a rendőrség értesítése, a büntetőeljárás – és ennek lezárásaként a büntetés kiszabása - nyugalmat hozhat.

De nem mindenki választja ezt az utat.

Mert vannak, akik nem merik, vagy nem akarják a rendőrség közreműködését kérni: szégyenből, bűntudatból, félelemből, anyagi függőségből vagy a gyermekek vélt érdekére hivatkozva.

Ugyanakkor ebben az esetben is célszerű, ha a bántalmazott felkészül arra, hogy magát és – ha vannak – a gyermekeit megvédje.

Előfordulhat, hogy a közvetlen veszély miatt menekülni kell.

Ha a partner eleve erőszakra, dühkitörésre hajlamos, célszerű összepakolni a legszükségesebb holmikat egy táskába. Kerüljenek bele mindenekelőtt a személyes iratok, így a személyi igazolvány, útlevél, TB kártya, adókártya, születési- és házassági anyakönyvi kivonat. Fontos, hogy ha menekülni kell, az anyagi források biztosítva legyenek. Kerüljön a pakkba némi készpénz, ha van, bankkártya, hitelkártya. Célszerű eltenni a bankszámlaszerződést, banki kivonatokat is. Mivel a későbbiekben döntő bizonyítékul szolgálhatnak, a jogi papírokat – lakás adásvételi szerződése, gépkocsi papírjai, egészség- és életbiztosítási szerződések, válóperes- és gyermek-elhelyezési papírok - úgyszintén fontos összecsomagolni. Nem szabad megfeledkezni a kórházi zárójelentésekről, látleletekről, egyéb orvosi papírokról sem. Kerüljön a táskába a lakáskulcs, mobiltelefon, – benne a legfontosabb telefonszámokkal – töltő, gyógyszerek, könnyen értékesíthető, kisméretű ékszerek, órák, váltóruha, tisztálkodási szerek és a gyermek kedvenc játéka is. A csomagot – ha lehet – ajánlott olyan ismerősnél hagyni, akiben a bántalmazott megbízik.

Ha a partner erőszakos, hasznos lehet, ha a bántalmazott menekülési-, biztonsági tervet készít: saját nevén külön bankszámlát nyit, átgondolja, kinél lakhat (ismerősnél vagy akár anyaotthonban), ki nyújthat anyagi segítséget, ha mennie kell.

Vannak esetek, amikor hiába is szeretné kihívni a bántalmazott a rendőrséget, nincs rá módja.

Ha fennáll a kapcsolati erőszak veszélye, fontos lenne, hogy a bántalmazott beszéljen a problémáról azoknak a szomszédoknak, akik megértik. Kérje meg őket, ha látják, hallják, hogy baj van, értesítsék a rendőrséget.

bántalmazott ugyanakkor nem csupán otthonában lehet veszélyben. A bántalmazó megjelenhet a munkahelyen, a nyílt utcán, tömegközlekedési eszközön vagy akár a gyerekek bölcsődéjében, óvodájában, iskolájában is.

Ha a bántalmazó szülői felügyeleti jogát megvonták vagy a sértettnél helyezték el a gyermeket, elengedhetetlen a nevelők tájékoztatása arról, ki viheti el őket jogszerűen. Ha a munkahelyen van biztonsági őr, neki is jelezheti a problémát.  Emellett a lehető legnagyobb biztonság érdekében célszerű, ha a bántalmazott megszervezi, hogy valaki mindig kísérje hazáig, vagy legalább az autóig, a buszig és várja meg, amíg az megérkezik. Ha pedig zaklató telefonhívások érkeznek, célszerű azt rögzíteni, vagy eleve letiltani a bántalmazó számát.

A családon belüli erőszakról, a megoldási lehetőségekről további információk találhatók a NANE Egyesület honlapján.

Ha mélyebben elmerülnél a témában, olvasd el a büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény, továbbá a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló 2009.évi LXXII. törvény vonatkozó paragrafusait.