Papíron is minden rendben?

  • 2017-04-29

Megszületik egy kis ember. Nagy az öröm és a boldogság. De már egészen pici korában elkezdődik „hivatalos” élete is. Egy pár napos-hetes baba is több hivatalos okmánnyal kell, hogy rendelkezzen. Melyek is ezek, és hogy kapja meg őket a gyermek? Megtudhatjátok szerzőtársam, Kaposiné dr. Reményi Viola cikkéből.

1. Születési anyakönyvi kivonat

Ez az okirat a baba első hivatalos papírja, ennek kiállítása az alapja annak, hogy bármilyen hivatalos ügyet intézni tudjunk vele kapcsolatban. A születési anyakönyvi kivonat kiállítását – amennyiben a gyermek kórházban született – a kórház intézi az illetékes anyakönyvvezetőnél. Ehhez elkéri az anya személyi igazolványát, lakcímkártyáját, és ha a szülők nincsenek összeházasodva, akkor szükség lesz apai elismerő nyilatkozatra is. Az anyakönyvi kivonat kiállítása díjmentes, és azt a kórházból távozáskor általában meg is kapja az anya. Ha a kivonat kiállítása nem történik meg a kórházban, akkor a szükséges iratokkal és a kórházi zárójelentéssel mihamarabb el kell menni a területileg illetékes önkormányzathoz, és bejelenteni a szülést. Az okmányt vagy postán küldik ki, vagy a gyermek születési helye szerint illetékes önkormányzat anyakönyvi hivatalban átvehető.

2. Lakcímkártya

Következő okirat a lakcímkártya, amelyet a születési anyakönyvi kivonat alapján állít ki az illetések okmányiroda. Amennyiben az ügyintézés a kórházon keresztül történik, úgy a lakcímkártyát is intézni fogják, és azt is megkapja az anyuka a kórházból távozás előtt. Fontos tudni, hogy a lakcímkártya az anya állandó lakcímére lesz kiállítva. Ez olyan esetben okozhat nehézséget, ha pl. a szülők munkavállalás vagy egyéb ok miatt albérletben, ideiglenesen máshol élnek és ott születik gyermekük. Ez esetben ugyanis bármilyen hivatalos irat, levél az akár az ország másik felében lévő állandó lakcímre érkezik, ahonnan nem biztos, hogy könnyű utána megszerezni. Érdemes tehát végiggondolni, hogy van-e lehetőség a tényleges lakóhelyre bejelentkezni, megkönnyítve így a saját dolgunkat.

3. TAJ kártya

A TAJ-kártyát nem kell külön igényelni, azt az illetékes szerv legkésőbb 8 napon belül hivatalból kiadja, és postán megküldi. Amíg ez nem készül el, a gyermek az anya TAJ-számából generált számra kap ellátást.

4. Adókártya

A 2008 után született gyermekek már automatikusan kapnak adóazonosító jelet és az azt igazoló kártyát. A NAV készíti el hivatalból és postázza a gyermek lakcímére. Ennek elkészülte tart leghosszabb ideig, sokszor 1-2 hónapot is kell várni rá. (Én úgy jártam, hogy első gyermekemnek kb. 1 év után küldték meg, mint utóbb kiderült az volt a gond, hogy hiánycikk volt a papír, amire nyomtatták). Ha valami miatt (adókedvezmény érvényesítése, lakáshitel ügyintézés stb.) szükség van az adóazonosító számra, úgy arról lehet igazolást kérni az illetékes NAV ügyfélszolgálatán.

5. Személyi igazolvány

Utolsó hivatalos okmány, amiről szeretnék írni, az a személyi igazolvány, ami bár nem kötelező 14 éves korig, de mindenképpen hasznos. Kiállítása 14 éves kor alatt ingyenes, 3 évig érvényes. Érvényes személyi igazolvánnyal az Európai Unió tagországaiba és azokba a nem EU országokba is lehet utazni, akikkel nemzetközi szerződés ezt engedi. Egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb, mintha útlevelet kellene igényelni a gyermeknek.