Otthon szülnél? - Íme a legfontosabb tudnivalók!

  • 2017-05-05

A családi fészekben, a megszokott környezetedben hoznád világra a kisbabádat? Úgy véled, a szülés a világ egyik legtermészetesebb dolga, amelybe nem kellene kórházi szinten beavatkozni? Ha a válaszod igen, cikkem neked szól. Ebben az írásban ugyanis azokat a kérdéseket járjuk körül, amelyek egy otthonszülést tervező nőben felmerülhetnek.

Nézzük csak!

Minden várandós nő dönthet úgy, hogy otthon szeretne szülni?

Sajnos nem minden terhesség zajlik úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Kilenc hónap alatt – bármennyire óvatos is a kismama – számos veszélynek van kitéve: elkaphat valamilyen fertőző nyavalyát, megsérülhet, sőt, előfordulhat, hogy műteni kell. Vannak olyan körülmények is – legyen szó egy már meglévő betegségről vagy épp a magzat állapotáról – amelyek eleve kockázatossá teszik a szülést.

Mivel nagyobb az esély a komplikációra, csak olyan terhesség esetén választhatod az otthonszülést, amely szövődménymentes. Ha tehát a várandósság alatt magas vérnyomás betegség alakult ki nálad vagy például a méhlepény elől fekszik, nincs más választás, kórházban kell életet adnod a gyermekednek. De kizárja az otthonszülést az ikerterhesség, a korábbi császármetszés, ha az ultrahang felvételek tanúsága alapján a köldökzsinór rátekeredett a babára, vagy ha a születési súly várhatóan 4000 g feletti lesz.

Farfekvéses a babád vagy épp haránt fekszik? Marad az egészségügyi intézményben történő szülés. Csak koponyavégű fekvés esetén dönthetsz másképp.

További feltétel, hogy a terhességi kor a betöltött 37. és 41. hét között legyen. Ha ennél korábban jelentkeznének a fájások, nem tehetsz mást, irány a kórház!

Nem vagy még tizennyolc? Először szülsz és betöltötted a negyvenet? Az életkorod miatt nem vállalkozhatsz otthonszülésre.

Ha sem veled, sem pedig a magzattal kapcsolatban nem áll fenn kizáró ok, a következő feladat, hogy megtaláld a szülés helyszínét.

Vajon a lakásom megfelelő az otthonszüléshez?

Az egyik leghangsúlyosabb és talán a legtöbb fejtörést okozó előírás, hogy a háttérkórház húsz percen belül elérhető kell, hogy legyen. Ideális helyzetben a közelben van az otthonod, így e feltétel teljesítése nem okoz gondot. Ugyanakkor nem egy kismama van, akinek sok-sok kilométert kellene utaznia a legközelebbi kórházig. Mit tehetsz, ha közéjük tartozol? Némi szervezést, utánajárást és persze szerencsét igényel, de van megoldás! Olyan barátra, rokonra, ismerősre van szükség, akinek a lakása a kórház közelében található. Ha ilyen nincs, a szülés idejére akár bérelhetsz is egyet.

Ha megvan a lakás, ahonnan probléma esetén húsz percen belül a kórházban lehettek, már csak a higiéniai előírásoknak kell megfelelővé tennetek. A legtöbb lakásban van persze vízöblítéses WC, kád vagy zuhanyfülke, kézmosó hideg és meleg vízzel, így ezen szabályok rendszerint könnyedén betarthatók. Szükség lesz még egy elkülönített, fűthető helyiségre és egy tiszta ágyra is. Biztosítani kell továbbá az újszülött számára tiszta, száraz, cserélhető lepedőt, valamint fertőtlenített asztalt vagy pelenkázót. Bár a vonatkozó rendelet az otthonszülés feltételéül szabja a fentiek beszerzését, azok a nők, akik nem kórházban szülnek, rendszerint nem ágyban, hanem guggolva, négykézláb térdelve vagy éppen a fürdőkádban hozzák világra babájukat. Az újszülött ellátása pedig általában nem fertőtlenített pelenkázón, hanem az édesanya testén történik.

Természetesen a lakásban – a szülés idején – rendelkezésre kell állnia a vajúdó, szülő nő és az újszülött ellátásához, vizsgálatához szükséges eszközöknek is, mint például vérnyomásmérő, köldökcsat, fertőtlenítő oldat, magzati szívműködés regisztrálására alkalmas eszköz, újszülött mérleg. Amennyiben szülész-nőgyógyász szakorvos vezeti le a szülést, bizonyos gyógyszereket – Oxytocin, helyi érzéstelenítő, infúziós oldat stb. – is elő kell készíteni. Ez utóbbiakat az egészségügyi szolgáltatónak kell biztosítania.

Mi a teendőm, ha otthon szülnék?

Legkésőbb a várandósság betöltött 36. hetéig el kell döntened, otthon szeretnél –e szülni. Döntésed meghozatalát követően egy adatlapot kell - 4 példányban – kitöltened.  Ebből egy-egy példányt a felelős személy – általában a bába, aki a szülésnél a segítségedre lesz – juttat el az egészségügyi szolgáltatóhoz, a védőnőhöz illetve a házi gyermekorvoshoz, hogy tudjanak róla, otthon szülnél.

Mi történik, ha komplikációk lépnek fel vagy a kisbabámmal történik valami? Mikor kell bennünket kórházba szállítani?

Számos probléma adódhat akár a vajúdás során, akár az épp megszületett gyermekkel kapcsolatban, amelyek azonnali orvosi beavatkozást – például sürgősségi császármetszést – tesznek szükségessé.

A kórházba szállítást indokolttá teszi például a vajúdás, szülés alatt tapasztalható erős vérzés, a kóros magzati szívhangok vagy az előreesett köldökzsinór. De nincs más választás akkor sem, ha a szülő nő sokkos állapotba kerül, nem távozik el a méhlepény vagy mély, csak intézeti körülmények között ellátható sérüléseket szenvedett. Egészségügyi intézményi ellátás szükséges akkor is, ha az újszülött légzési, keringési rendellenességgel küzd vagy azonnali orvosi beavatkozást igénylő fejlődési rendellenességgel jött a világra.

Ha a szülés rendben zajlik és a gyermekem is egészséges, hogyan tovább?

A szülés után, három órán át a felelős személy a helyszínen marad, hogy figyelemmel kísérje az állapototokat, sőt az elkövetkezendő három napban – vagy ő, vagy a helyettese – újra meglátogat majd benneteket. Neki kell értesítenie a gyermekorvost és a védőnőt is, mégpedig haladéktalanul, de legkésőbb a szülést követő 72 órán belül.

A szülést követő napokban számíthatsz a védőnő, illetve a gyermekorvos látogatására is. Az újszülött első gyermekorvosi vizsgálatát a választott házi gyermekorvos végzi el a szülést követő huszonnégy órán belül illetve ő adja be a BCG oltást is. A védőnő pedig az értesítést követő két munkanapon belül tesz először látogatást nálatok. Az anyagcsere szűrővizsgálatok elvégzéséről, a levett vérminta laboratóriumba történő szállításáról, kiértékeléséről pedig az egészségügyi szolgáltató gondoskodik majd.

Ha nem riadsz vissza a jogszabályok olvasgatásától, további információkat találsz az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól szóló 35/2011. (III. 21.) Kormányrendeletben.