Nyaralás hitelből? - Hitelkártya kisokos

  • 2018-03-23

Mindenki felhőtlen nyaralásra vágyik. Olyan pihenésre, ahol nem kell folyton-folyvást az árakat nézni, minduntalan spórolni, és persze aggódni a családi költségvetési keret esetleges túllépése miatt.

Rengetegen kapnak kecsegtetőnek tűnő hitelkártya-ajánlatot számlavezető bankjuktól.

Talán te is köztük vagy.

De vajon megéri?

Ahhoz, hogy megalapozott döntést hozhass, jó, ha tisztában vagy a legfontosabb tudnivalókkal.

Nézzük csak!

Nos, a hitelkártya nem más, mint egy speciális bankkártya, amellyel – a bank által meghatározott hitelkeret erejéig áruk, szolgáltatások – például egy szálláshely vagy egy éttermi étkezés – ellenértékét egyenlítheted ki. Van olyan hitelkártya, amely készpénzfelvételre is feljogosít.

Sőt, a bankok – általában évenként néhány tízezer forintnyi összegben - pénzvisszatérítést is ígérnek a velük szerződőknek.

Szóval egy hitelkártya segítségével tovább nyújtózkodhatsz, mint ameddig a takaród ér, ráadásul még megtakaríthatsz is?

Jól hangzik, az egyszer biztos. Azonban mindez csak akkor igaz, ha betartasz minden fontos alapszabályt. Mert a hitelkártya birtoklása és használata költséges mulatság is lehet.

A bankod például – jelentős összegű - kamatot, késedelmi pótlékot számíthat fel, amennyiben a türelmi időszak végéig nem fizeted meg az adott időszakra esedékes, teljes összeget.

Ha ez idő alatt – amely általában a számlakivonat elkészítésétől számított tizenötödik nappal jár le – a teljes tartozásodat visszafizeted, úgy hitelkártyás költésed után kamat nem kerül felszámításra. Ám, ha a tartozásodat a türelmi idő végéig nem rendezed, akkor kamatot kell fizetned. Mégpedig nagyon-nagyon sokat.

A legtöbben épp itt csúsznak el.

No meg ott, hogy még az előírt minimális összeget sem fizetik be, ha költöttek a hitelkeretükből. Ha teljes összeget nem is tudod befizetni a türelmi időszak végéig, a minimális összeget – ami bankonként eltérő, de általában 2000 és 5000 forint között mozog - mindenképp gazdálkodd ki valahogy! Bár a kamatok megfizetése alól így sem mentesülsz, de legalább késedelmi díj nem fog terhelni.

Jó, ha tudod azt is, hogy a hitelkártyát nem készpénzfelvételre találták ki. Megteheted, de a bankod már a készpénzfelvétel napjától kamatot fog felszámítani. Ráadásul a felvétel költsége is jellemzően sokszorosa a normál bankkártyás készpénzfelvételhez képest.

Adódhatnak más költségek is?

Igen. Számolnod kell a hitelkártya éves díjával, és egyéb, eseti jellegű díjtételekkel is. Utóbbira példa az egyenleglekérdezés, a limitmódosítás vagy épp a kártyacsere díja.

Még egy dolgot kiemelnék.

Mit tehetsz, hogy elkerüld, hogy kamatot, késedelmi pótlékot keljen fizetned?

Nos, mindig tartsd szem előtt, hogy a hitelkártya csak rövidtávú pénzügyi gondokra nyújthat megoldást.

Ha a türelmi időn belül nem fizetsz, a hitelpiac egyik legmagasabb THM-jével kell számolnod. Ez annyit tesz, hogy ha határidőben nem egyenlíted ki a tartozásodat, ennek a hitelterméknek lesz a legmagasabb az ára.


A cikk a KidsOasis oldalán jelent meg.

Fotó: Code Mnml / Unsplash