No de ki a gyerek apja?

  • 2017-04-27

Az anya személye egyértelmű. Bár azért itt is előfordulhatnak érdekes esetek. 

A férfiak esetében azonban már jóval kacifántosabb lehet a helyzet. Nézzük csak, ki is a gyermek apja? Pontosabban kit kell annak tekinteni jogszabályok alapján?

A kérdés megválaszolásához először is tisztázni kell, hogy az anya házas volt –e várandóssága alatt, avagy sem?

Ha ugyanis az anya a fogantatás kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő, vagy annak egy része alatt házasságban élt, azt kell vélelmezni, hogy a férj az apa.

De: Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem megdönthetetlen tény. Bizonyítani lehet az ellenkezőjét.

Bonyolítsuk azonban egy kicsit tovább a dolgokat!

Nem egy házasság csak látszólagos. Jogilag ugyan még nem váltak el egymástól a felek, de valójában már nem alkotnak egy életközösséget: nem élnek egy háztartásban, ha mégis, akkor már rég elhidegültek egymástól, nem egyszer másnál keresve a boldogságot. Ez utóbbi kapcsolat pedig gyermekáldást is hozhat magával.

Épp ezért előfordulhat olyan eset, hogy a nő – miután felbontotta korábbi házasságát – rövid időn belül újabb házasságot köt, s immár állapotosan megy hozzá kedveséhez. Amennyiben a kicsi az utóbb köttetett házasság alatt látja meg a napvilágot, a vélelmezett apa az újabb férj lesz, akkor is, ha a feltételezett fogantatás idején az anya hivatalosan még korábbi társának asszonya volt.

Ha azonban az újabb férjnek orvosi papírja van arról, hogy nemzőképtelen, a fogantatás idején nem volt szexuális kapcsolata nejével, vagy bármilyen más okból kizártnak tartja, hogy tőle származzon a gyermek, megdöntheti ezt a vélelmet. Ha valamilyen úton-módon bebizonyítja, hogy nem ő a biológiai apa, akkor már nem őt, hanem a korábbi férjet kell a gyermek apjának tekinteni.

No de nem csak házasságba érkeznek kisbabák!

Vannak, akiknek a szülei együtt élnek. Vannak, akiknek külön. S, nem egy gyerkőc alkalmi kapcsolat, egyéjszakás kaland következményeként születik a világra.

Vannak, akik természetes úton fogannak és vannak olyanok is, akik – sok-sok hiábavaló próbálkozás és reménykedés után – az orvostudomány segítségével.

Mi a helyzet velük?

Nos, ha a házassági kötelék alapján nem állapítható meg az apa személye, de az anya párjával – élettársként lombikprogramban vett részt és ennek az eljárásnak köszönhetően esett teherbe, a reprodukciós eljárásban részt vevő férfi lesz a vélelmezett apa. Mivel ebben az esetben egyértelmű, kitől is származik a gyermek, az apaság vélelmének megdöntésére sincs mód. Egy esetet kivéve: ha a férfi nem adta hozzájárulását, beleegyezését az eljáráshoz.

 

Ha az anya a fogantatási idő kezdetétől a születésig terjedő időszakban vagy annak egy részében nem volt házas, illetve a gyermek nem lombikprogram segítéségével fogant, a vélelmezett apa az lesz, aki magáénak ismeri el a gyermeket.

Abban az esetben pedig, ha nincs sem házasság, sem lombikprogram, sem pedig teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat, az apaságot bírósági úton lehet megállapítani. A bíróság ebben az esetben azt a férfit nyilvánítja a gyermek apjának, akivel az anya a fogantatási időben nemileg érintkezett és az összes körülmény alapján arra lehet következtetni, hogy ekkor került sor a fogantatásra.

Ha mélyebben elmerülnél a témában, olvasd el a Polgári Törvénykönyv vonatkozó paragrafusait!