Kuponnal pihenni? - Megéri vagy sem?

  • 2017-05-06

Hosszú hétvége, őszi-, téli-, tavaszi- és nyári szünet, szabadság. Végre felhőtlenül együtt lehet a család. Olyan jó, ilyenkor egy kicsit kiszakadni a mindennapok mókuskerekéből és csupán az együttlétre, a pihenésre, az élményekre koncentrálni! De nem mindegy, hogy mennyiért!

Sokan böngészik ilyenkor a kuponos oldalak ajánlatait, hátha elcsípnek egy kihagyhatatlan akciót. Talán épp te is.

A szálláskeresés e módjának kétségtelen előnye az alacsony – vagy legalábbis annak tűnő - ár. De vajon azt kapsz a pénzedért, amit vársz? Mire figyelj? Mit tehetsz a későbbi viták elkerülése végett? Ezekre a kérdésekre keresem a választ cikkemben.

Az úgynevezett kuponos oldalak ajánlatai elsőre rendszerint nagyon kecsegtetőek, nem ritka, hogy 70-80 %-os kedvezménnyel hirdetnek a szállásadók. Jól hangzik? Naná! Azonban nem árt résen lenni, nehogy később úgy érezd, átvertek.

Talán a legfontosabb: alaposan, körültekintően olvasd el az ajánlat részleteit, mielőtt rákattintanál a „megrendelem” gombra! Nézz utána, pontosan milyen szolgáltatásokat is kapsz a pénzedért!

Amire különösen figyelj:

  • Meddig váltható be a kupon? Lehet, hogy csak néhány hétig érvényes. Mindenki ráér? Kaptok szabadságot arra az időszakra?
  • Mi újság a gyerekekkel? Jár nekik kedvezmény?
  • Jó, ha tudod, hogy a legtöbb szálláshely felárat kér, ha hétvégén, ünnepi időszakban érkezel. Így is megéri?
  • Milyen szolgáltatásokra terjed ki az ár? Van benne reggeli, félpanzió, esetleg teljes ellátás? Mi a helyzet az italfogyasztással? Ha a panzióban, hotelben van szauna, medence, külön díj fizetendő a használatáért? Milyen egyéb plusz költségek vannak? Kell fizetni a parkolásért, a takarításért, a klímáért, a babaágyért vagy épp a köntösért?

Ha továbbra is úgy érzed, jutányos az ár, vess egy pillantást a fotókra és fusd át a véleményeket, értékeléseket is! Bár a szálláshelyet korábban kipróbáló vendégek hozzászólásai szubjektívek, fontos információkat szűrhetsz ki a bejegyzésekből a tisztaságra, az ételek minőségére, a személyzet kedvességére vonatkozóan.

Bár felettébb hosszú és unalmas, mindenképp olvasd el a kuponos akciót értékesítő vállalkozás általános szerződési feltételeit. Fontos tudnivalókat találsz benne a jogaidra és kötelezettségeidre vonatkozóan.

Érdemes rákeresned a szálláshely saját honlapjára is! Lehet, hogy az igényeidhez sokkal inkább igazodó ajánlatra bukkansz. Sőt, előfordulhat az is, hogy rájössz, a kihagyhatatlannak tűnő, kuponos ár nem is annyira kedvező, hiszen a panzió vagy hotel alapból hasonló árakkal dolgozik.

Zárásként még egy jó tanács: Ha úgy érzed, megtaláltad, amit kerestél, mentsd el a kuponnal kapcsolatos tartalmakat! A képernyőről a „print screen” gomb segítségével készített kép tökéletes erre. A megrendelés időpontjában közzétett információk megőrzése egy esetleges, későbbi vitás helyzet esetén – például ha nem az ajánlat szerinti szolgáltatást kapod és panasszal élnél – lehet fontos bizonyíték a kezedben.

Tehát, - mint annyi más szituációban is - csak körültekintően!