Kisgyermekes anya munkát vállalna

  • 2017-04-26

Kisgyermekes nő vagy és munkát keresel? Vajon ugyanakkora az esélyed egy jó állásra, mint egy gyermektelen szinglinek vagy egy férfinek?

Sajnos a választ mindannyian tudjuk…

Ha munkába állnál, és pici gyermeket nevelsz, a legtöbb munkáltatónál bizony hátrányos helyzetből indulsz.

Gondoljunk csak bele, mi is az első gondolat, ami megfordul a munkáltató fejében, ha az önéletrajzod a kezébe kerül?

Nos, nyíltan persze nem fogja kimondani, de problémásnak tartja a foglalkoztatásodat.

Bölcsődébe, óvodába megy a gyermeked? Sokat lesz beteg, otthon kell vele maradnod. Hogy is tervezzen így veled? Mi lesz a rád bízott feladatokkal? Meg kell oldani a helyettesítésedet, a kollégáknak viszont így jóval több feladat jut majd. Leterheltebbek lesznek, feszültek és idegesek. Ráadásul a szabadságodat is a bölcsődei-, óvodai szünetek idején szeretnéd majd kivenni, amikor is – karácsony környékén, a nyári hónapokban – más munkavállalók is szívesen pihennének…

Persze üdítő kivételek is akadnak…

Ha viszont nem egy család- és anyabarát munkahelyre adod be a pályázatodat, bizony előfordulhat, hogy – akár nyíltan, akár az egyenlőség látszatát keltve – előnyben részesítenek egy férfit vagy egy gyermektelen, egyedülálló nőt veled szemben, akkor is, ha tudásuk, képzettségük, tapasztalatuk elmarad a tiédtől.

Mit tehetsz, ha – akár közvetett, akár közvetlen - diszkrimináció ért az álláskeresés során?

Jó, ha tudod, hogy az egyenlő bánásmód megsértése miatti igények személyiségi jogi per, munkaügyi per, fogyasztóvédelmi-, munkaügyi- vagy szabálysértési hatósági eljárások során is érvényesíthetők.

Külön kiemelném az Egyenlő Bánásmód Hatóság tevékenységét. Akkor fordulhatsz a hatósághoz, ha úgy véled, védett tulajdonságod – így anyaságod - miatt kedvezőtlenebb bánásmódban részesültél, mint más, hasonló helyzetben lévő személy. Erre akkor van lehetőséged, ha a jogsértésről való tudomásszerzéstől számított egy év, a jogsértés bekövetkezésétől számított három év még nem telt el.

A hatósághoz írásban benyújtott kérelemben valószínűsítened kell, hogy hátrány ért. Meg kell nevezned, hogy a hátrány vagy kedvezőtlenebb bánásmód mely védett tulajdonságodra vezethető vissza. A kérelemnek tartalmaznia kell a nevedet, lakcímedet, a hatóság döntésére irányuló kifejezett kérést, a sérelmezett cselekmény helyének, idejének, egyéb körülményeinek leírását, és a bepanaszolt szerv vagy személy ismert adatait is.

Félsz, hogy nem tudod bizonyítékokkal alátámasztani az igazadat?

Nos, fontos és sajátos szabály, hogy nem bizonyítanod, csupán valószínűsítened kell, hogy hátrány ért, valamint, hogy ténylegesen vagy feltételezésed szerint a jogsértéskor rendelkeztél valamely védett tulajdonsággal. Ha ezt megtetted, az eljárás alá vont munkáltató csak akkor mentesül a felelősségre vonás alól, ha bizonyítja, hogy

  • az általad valószínűsített körülmények nem állnak fenn,
  • az egyenlő bánásmód követelményét megtartotta, mert hiányzik az ok-okozati összefüggés a védett tulajdonság és a hátrány között, vagy
  • a bepanaszolt esetben nem volt köteles megtartani az egyenlő bánásmód követelményét. (pl.: a munka jellege miatt)

Ha az eljárás során bebizonyosodik, hogy a munkáltató megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, a hatóság

  • elrendelheti a jogsértő állapot megszüntetését,
  • megtilthatja a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását,
  • nyilvánosságra hozhatja a jogsértést megállapító határozatát,
  • bírságot szabhat ki,
  • külön törvényben meghatározott egyéb jogkövetkezményeket alkalmazhat, de nem állapíthat meg kártérítést, nem kötelezheti a munkáltatót arra, hogy vegye fel a munkavállalót. Elsődleges célja ugyanis a felek közötti egyezség létrehozása.

Szóval, ne törődj bele! Vannak lehetőségeid, amelyek révén bebizonyíthatod, igenis hátrány ért pusztán azért, mert anya vagy. Vedd csak fel a kesztyűt a munkáltatóval szemben!

Ha mélyebben elmerülnél a témában, és nem riadsz vissza a jogszabályok olvasgatásától, ajánlom az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvényt.