Ki dönti el, mikor leszel szabadságon? - Te vagy a főnököd?

  • 2017-07-01

Itt a nyár a maga örömeivel és megoldandó feladataival. Mert a pihenés és a felhőtlen kikapcsolódás mellett utóbbiból is akad bőven, igaz? 

Ha dolgozol, talán a legnagyobb fejtőrést az okozza, hogyan is hangold össze a munkát a gyermekfelügyelettel. A szabadságod véges, és ha nincs a közelben egy lelkes nagymama vagy nagypapa, komoly fejtörést okozhat, kire is bízd csemetédet napközben. Sőt, a közös családi nyaralás időpontjának kitűzése sem mindig egyszerű: mert az elképzeléseidet bizony keresztülhúzhatja a főnök döntése vagy épp az, hogy ugyanarra a hétre több kollégád is szabadságot igényelt.

Nincs mese, tervezni kell. Sakkozni az idővel. Hetekkel, hónapokkal előre.

Ebből a szempontból pedig egyáltalán nem mindegy, hány munkanapnyi szabadsággal gazdálkodhatsz az évben.

Nézzük csak!

Nos, az alapszabadság húsz munkanap. Ez mindenkinek jár.

Ez a húsz munkanapnyi alapszabadság pótszabadsággal egészül ki, amelynek mértéke az életkorodtól függ:

- a huszonötödik életévtől egy,

- a huszonnyolcadik életévtől kettő,

- a harmincegyedik életévtől három,

- a harmincharmadik életévtől négy,

- a harmincötödik életévtől öt,

- a harminchetedik életévtől hat,

- a harminckilencedik életévtől hét,

- a negyvenegyedik életévtől nyolc,

- a negyvenharmadik életévtől kilenc,

- a negyvenötödik életévtől tíz munkanapnyi pótszabadság jár az alapszabadságon felül.

Azonban itt még nincs vége. Ha tizenhat évnél fiatalabb gyermeked vagy gyermekeid vannak, további pótszabadság jár:

- egy gyermek után kettő,

- két gyermek után négy,

- kettőnél több gyermek után pedig összesen hét munkanap.

No de az sem mindegy, mindebből mennyivel rendelkezel te és mennyivel a munkáltató, ugye? Mert elég csak arra gondolni, milyen bosszantó tud lenni, ha a főnök nem enged el szabadságra, pedig már hónapok óta tervezgetitek az utat, elutaltátok a szállás díját, vagy épp befizettetek egy csoportos utazásra.

Három fontos dolgot emelnék ki.

Először is, jó, ha tudod, hogy évente mindössze hét munkanapnyi szabadságot köteles a munkáltatód a kérésednek megfelelő időpontban kiadni. Csupán hetet.

Természetesen ennek a hét munkanapnyi szabadságnak a kiadása sem úgy megy, hogy a megelőző nap, munkaidő végén közlöd a főnököddel, hogy akkor holnaptól nyaralsz vagy épp a reptérről jelentkezel be, hogy aznap már ne is számítsanak rád, hiszen pár perc múlva indul is a géped. Fontos, hogy igényedet legalább tizenöt nappal a szabadság megkezdése előtt jelentsd be! Így szabályszerű és így biztosíthatod a gondtalan nyaralást.

Egyeztess tehát, kellő időben! Sőt, azt javaslom, ne csupán a főnököddel, hanem - ha meg kell oldani a helyettesítésedet - a kollégáiddal is. A szállást, az utazást pedig csak azután foglald le, miután megigényelted a szabadságot, s a munkáltatód engedélyezte is azt! 

De vajon visszavonhatja a munkáltatód a szabadságengedélyt? Kötelezhet arra, hogy márpedig azonnal szakítsd meg a pihenésedet és gyere be dolgozni? Ha megteheti, mi lesz a felmerült károddal, a költségekkel? Következő cikkemből kiderül.

Ha pedig mélyebben elmerülnél a témában, javaslom a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény vonatkozó paragrafusait.


A fenti témában publikáltam a Kidsoasis oldalán is "Ki dönti el, mikor mehetünk szabadságra?" címmel. Olvasd el azt is!