Itt a fűtési szezon - Vajon biztonságban van a családod?

 • 2017-10-02

Itt van az ősz, s vele együtt a hűvös nappalok és a még hidegebb éjszakák. Nincs mese, fűteni kell, különösen, ha gyermek van a háznál.

Az otthon melege kényeztető, de nem feledkezhetsz meg egy alattomosan támadó ellenségről: a szén-monoxidról. Nem véletlenül nevezik csendes gyilkosnak. Nincs színe, szaga. Észrevétlen marad, mígnem egyszer csak – bekerülve a vérkeringésbe és gátolva a megfelelő oxigénfelvételt – görcsrohamokat, bénulást, vagy akár fulladást okoz.

Félelmetesen hangzik, igaz?

Természetesen nem kell a szén-monoxidnak kiszolgáltatva, a mérgezés miatti félelemtől reszketve élned az őszi-téli hónapokban. Néhány óvintézkedést betartva és némi anyagi ráfordítás mellett minimálisra csökkentheted a veszélyt.

Mit tehetsz?

Először is szerezz be egy megbízható szén-monoxid riasztó berendezést! A megfelelő darab kiválasztásához segítséget nyújt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Pozitív listájukon a bevizsgált, megfelelőnek talált jelzőberendezéseket, a negatív listán a veszélyes termékeket találod.

A listát áttanulmányoztam én is. Nos, az általunk használt riasztó – amelyre úgy évek óta a biztonságunkat alapoztam – megbukott a teszten. Upsz! Mi megúsztuk, de belegondolni is szörnyű, mi lett volna, ha…

Természetesen nem elég csupán megvenni a jelzőberendezést, előírásszerűen is kell használni.

Íme, a legfontosabb tudnivalók:

 • Nem mindegy, hol helyezed el készüléket. A szerkezet akkor képes megfelelően működni, ha
  • 1, 8 – 2 méter magasságban,
  • a sarkoktól legalább 30 centiméterre,
  • a fűtőberendezéstől 1-1,5 méter távolságra,
  • lehetőleg az alvásra, állandó tartózkodásra szolgáló helyiség felé nézve szereled fel.

Ne tedd olyan helyre, amely huzatos, párás, túl meleg vagy túl hideg! Jó, ha tudod, téves riasztást eredményezhet az is, ha a készüléket főzőlap közelébe helyezed.

Nem is olyan egyszerű megtalálni a riasztó ideális helyét, ugye?

De ez még nem minden:

 • A jelzőberendezések nem használhatók korlátlan ideig. Amennyiben a gyártó által meghatározott határidő eltelt, elengedhetetlen egy új riasztó beszerzése. Ügyelj arra is, hogy – nem hálózatról működő riasztó esetén – az elemet évente vagy ha a készülék jelez, ennél is rövidebb időközönként cseréld ki!
 • Minden készüléken kell, hogy legyen egy tesztgomb. Ennek segítségével megbizonyosodhatsz arról, hogy a berendezés működőképes. Rendszeresen próbáld is ki!
 • Ha több szintes épületben laksz, vagy a hálószobában nem hallanád a másik helyiségben megszólaló riasztót, célszerű több riasztó berendezést is beszerezned és azokat a veszélyeztetett helyekre kihelyezned.

A szén-monoxid jelző rendkívül hasznos találmány. Szó szerint életet menthet. Lehetővé teszi, hogy a mérgező gáz jelenléte esetén ajtót, ablakot nyiss, elzárd a fűtő – tüzelő berendezést, elhagyd a lakást, illetve hívd a mentőket, tűzoltókat.

Ugyanakkor annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyél, mindez mégsem elég. Elengedhetetlen a fűtő – tüzelő berendezések rendszeres ellenőrzése és persze az is, hogy a kéményseprők bejutását, munkájuk elvégzését lehetővé tedd.