Így lehet biztonságos a napfürdőzés

  • 2017-07-22

Számtalanszor riogatnak a napsugárzás káros hatásaival: idő előtt öregedhet a bőr, előjöhet a napallergia, ráadásul ott van a kóros sejtburjánzás kockázata is…

Riasztóan hangzik, igaz?

Talán emiatt sem meglepő, hogy ha strandolni készül a család, rendszerint elsőként dobod be a pakkba a naptejet vagy a napolajat.

Azonban ahhoz, hogy kellően védve legyetek a napsugárzás káros hatásaival szemben, korántsem mindegy, milyen szereket visztek magatokkal a strandra és miként használjátok azokat!

Először is, mivel a bőrötökre mind az UVB, mind pedig az UVA sugarak ártalmasak lehetnek, lehetőleg olyan napozószert válasszatok, amely mindkettő ellen kellő védelmet biztosít.

Mire érdemes figyelni a vásárlásnál?

Nos, az UVA sugarak elleni védelmet az úgynevezett fényvédő hatékonyság mutatja, amely lehet „alacsony”, „közepes”, „erős” és „rendkívül erős”.

Az UVB sugarak elleni hatékonyság fokát pedig a faktorszám jelzi a termékcímkén: minél magasabb ez az érték, annyiszor hosszabb ideig tartózkodhatsz a napon a leégés veszélye nélkül. Tehát ha fényvédő krém használata nélkül tizenöt perc bírnátok leégés nélkül, egy harminc faktoros naptej segítségével már tizenötször harminc percig, vagyis összesen négyszázötven percig napozhattok anélkül, hogy a leégés miatt kelljen aggódnotok.

Már ha megfelelően használjátok a terméket.

A védőhatás foka ugyanis nagymértékben függ attól, mekkora mennyiséget visztek fel a napozószerből a bőrötökre. Ha nagyon spóroltok vele és csupán vékonyan kenitek fel a bőrfelületre, a védőhatás jelentősen csökkenhet. Sőt, az egyenletes fedésre is kiemelt figyelmet kell fordítani! Ennek hiányában ugyanis megeshet, hogy a bőrötök itt-ott csúnyán leég, máshol viszont hófehér marad.

Jó tudni azt is, hogy a bőrötöket óvó hatás jelentősen csökken, ha izzadtok, fürdetek, vagy épp törölköztök. Ilyenkor ne maradjon el az ismételt krémezés! Akkor sem, ha nagy faktorszámú vagy vízálló készítményeket használtok.

A napsütés, a napozás örömeiről nem kell lemondani! Nem kell sok ahhoz, hogy nagyobb biztonságban legyetek! Csupán néhány percnyi figyelem, s máris elkerülhető a napégéssel járó fájdalom, jelentősen csökkenthetők az esetleges káros következmények. Mert a strandolásnak sokkal inkább a mókázásról és a kikapcsolódásról kell szólnia, nemde?

Fotó: Wayne Dery / Unsplash