Így etesd a babádat utazás, nyaralás alatt!

  • 2017-10-02

Amikor egy kisbaba nagyjából hat hónapos lesz, érett lesz a hozzátáplálásra. Fokozatosan be lehet vezetni étrendjébe a zöldségeket, gyümölcsöket, majd a húst, a gabonákat és a tejtermékeket.  

Otthon készített pürék? Bolti bébiétel? Esetleg hol ez, hol az?

Mindenki maga dönti el.

Ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor a legtöbb anya az üveges bébiételekhez nyúl: utazás, nyaralás, rokonlátogatás során mégiscsak egyszerűbb, nemde?

De mégis, mi kerüljön a pakkotokba, ha útra keltek?

A választás nem egyszerű, hiszen a boltok polcai roskadoznak a legkülönfélébb összetételű, minőségű bébiételektől. Néhány tanács azonban segíthet eldönteni, milyen termékek is kerüljenek a bevásárlókosárba.

Jó, ha tudod, hogy a bolti bébiételek előállítása szigorú szabályokhoz kötött. Ez nem is meglepő. Mivel ezeket a termékeket a legkisebbeknek készítik, kizárólag olyan alapanyagok kerülhetnek az összetevők közé, amelyek megfelelnek az apróságok különleges táplálkozási igényeinek.

Arra azonban nem árt figyelni, hogy amit már javában ehet egy nagyobbacska gyerkőc, 4-6 hónapos korban még tiltólistán van. Érdemes tehát átnézni a korcsoportajánlásokat és – különösen a hozzátáplálás kezdeti időszakában – az esetleges allergén összetevőket. Ha pedig az is fontos, hogy vegyszermentes zöldséget, gyümölcsöt adj gyermekednek, a bio jelzésű termékek között keresgélj!

Egy lényeges dolgot még megemlítenék: számos bébiétel tartalmaz cukrot, sót, aromát, amelyre a pici szervezetének nincs szüksége. Ráadásul, ha eleinte csupán az édes ízekkel ismerkedik meg a baba, később jóval nehezebb lesz megszerettetni vele az eltérő zamatú zöldségeket, savanykásabb gyümölcsöket. A legjobb átböngészni a címkét – ez sokszor otthon, az internet segítségével is megtehető - és a cukor- és adalékanyagmentes bébiételek közül válogatni.

Mivel a cél az, hogy a lehető legtöbb hasznos tápanyag jusson be a kicsi szervezetébe, a tárolás, melegítés során jó, ha betartod a felhasználási útmutatóban foglaltakat.

A bébiételek gyártásakor rendszerint biztonsági vákuumzárazást alkalmaznak, ezért felnyitásakor halk kattanást kell hallanod. Ennek hiányában jobb, ha a kicsi – egészsége védelme érdekében – nem kap belőle. Egyébként már a boltban kiszűrhetők a hibás termékek. Ha a fedő közepe benyomható, inkább hagyd az üzletben! Ne kockáztass!

Jó tudni, hogy a bolti pürék felbontás után nem tarthatók el napokig, még hűtőben sem. Mivel egy csecsemő kezdetben csak néhány kanálnyi bébiételt eszik, célszerű a legkisebb kiszerelésű termékek közül válogatni. Ez azért is hasznos, mert utazás, nyaralás alatt nem mindig van lehetőség a megmaradt püré megfelelő, hűtőben történő tárolására.

Mindig csak akkora mennyiséget melegíts fel, ami biztosan bekerül a babapocakba! A melegítéshez egyébként már az utazó családok életét megkönnyítő, szivargyújtóra csatlakozható vagy teakonyha nélküli szállodai szobákban, panziókban használható elektronikus bébiétel melegítők is rendelkezésre állnak.

Kalandra fel! Kisbabával is!

Ugyanebben a témában írtam a Kidsoasis oldalára is. Olvasd el azt a cikket is!