Hol vagytok gyerekbarát éttermek?

  • 2017-06-28

Gondolom, rajtam kívül más is akad, aki akkor is szeretne beülni egy étterembe és nyugodtan megenni néhány finom falatot, ha épp gyerekkel nyaral. Nem túl nagy kívánság, igaz? Mégis, a legtöbb vendéglátóhelyen megvalósíthatatlannak tűnik.

Miért is?

Mert a gyerekek nem úgy vannak összerakva, hogy másfél órán át egy etetőszékben ülve, csendben falatozzanak, ügyelve arra, hogy egy morzsa se essen a padlóra. Van, hogy türelmetlenek, van, hogy néhány kanálnyi leves után felfedezőútra indulnának és néhanapján bizony eltörik a mécses. S, persze akad, amikor épp az estebéd alatt válik szükségessé a peluscsere vagy a szoptatás. A kisgyermekes családok már csak ilyenek. Zajosak, maszatos etetőszék és foltos terítő marad utánuk, és egy kicsit nagyobb odafigyelést igényelnek, mint a többi vendég.

De nézzük csak meg a másik oldalt! Miből élnek a vendéglátósok? Hát persze, hogy a vendégekből! A fogyasztók egyik legszélesebb rétege pedig a családoké. Érdemes lenne tehát az ő igényeikre is figyelemmel lenni.

A legtöbb vendéglátóhely azonban ezt mégsem teszi meg, így marad a nyűglődés, a hiszti, a gyorsan bekanalazott vagy elcsomagolt ételek, az ügyetlenkedős pelenkacsere a mellékhelyiségben...Hogy aztán elhangozzanak a "soha többé nem teszem be a lábam egyetlen étterembe sem, ha a gyerek is velünk van" típusú mondatok.

Gyerekbarát éttermek kellenének. Mégpedig sokkal több, mint ahány jelenleg a piacon van.

Mire is gondolok?

Nos, a jogszabályok nem határoznak meg minimumkritériumokat, nincs leszabályozza, milyen szolgáltatásokat nyújtó étterem viselheti a gyerekbarát jelzőt.

De azt hiszem, nem is a paragrafusokon múlik az, hogy egy étteremben jól érzik -e a magukat a legkisebbek, hanem sokkal inkább a vállalkozás hozzáállásán, figyelmességén.

Olyan egyszerű lenne egy éttermet gyermekbaráttá tenni! A vendéglátósok jelentős hányada mégsem teszi. Pedig nem is kellenek nagy dolgok és milliós beruházások ahhoz, hogy egy vendéglátóhely becsábítsa a picikkel érkezőket. Ha egy étterem üzemeltetője veszi a fáradtságot és az egyik sarokba kitesz egy kis asztalt, székekkel, néhány színes ceruzát és papírlapot, ha van néhány kirakó, mesekönyv vagy épp egy játékkonyha, máris leköthető az apróságok figyelme. Ha pedig készülnek apró pocakok által kedvelt finomságokkal és ehhez gyermektányér, kis kezekbe való kanál is dukál, az már csak hab a tortán.

Amit én személy szerint a legtöbb helyről hiányolok, az a pelenkázó. Persze megértem, hogy van, ahol nem megoldható, hogy külön helyiséget alakítsanak ki erre a célra, de a babával ékezők számára már egy, a női mosdóban elhelyezett pelenkázó asztal – akár egy bútorlapra helyezett pelenkázó alátét is - óriási segítséget jelent. Csak az értheti, mennyire fontos ez, aki próbált már tisztába tenni egy apróságot a női mosdóban. Mert ez azért nem egyszerű – ráadásul nem is túl higiénikus - mutatvány.

Van még egy fontos dolog, ami igazán bababaráttá tehetne egy éttermet, ellenben én mindössze csak egyszer találkoztam vele: ez a szoptatós helyiség. Van, aki teljes mellszélességgel kiáll a nyilvános szoptatás mellett, és van, aki inkább az elvonulást választaná. Már ha tehetné. Mert az olyan étterem, ahol baba-mama szobát vagy egy szoptatásra kijelölt helyet is kialakítottak, ritka, mint a fehér holló. Ha egy néhány hónapos, anyatejjel táplált csöppség épp az étteremben éhezik meg, anyukája alapvetően két lehetőség közül választhat: nyilvánosan, jellemzően a fal felé fordulva, vagy egy szoptatós kendő takarásában, a vendégtérben maradva eteti meg gyermekét vagy babájával együtt a női mosdóba vonul. Egy szemérmesebb nőnek a nyilvános szoptatás kifejezetten kellemetlen lehet, ha pedig egy lehajtott WC ülőkén összekuporodva kell megetetnie kisbabáját, az már egyenesen borzalmas érzés. Különben is, ha egy felnőtt vagy egy nagyobb gyerek megebédelhet a tiszta asztalnál, egy apró babának miért kellene egy baktériumoktól hemzsegő helyiségben ennie?

Olyan egyszerűen, minimális költségráfordítás mellett gyermekbarát lehetne egy étterem! Hiszen néhány megunt játék, ami aztán az étterembe bevihető, szinte minden háztartásban akad. Már az is elég lenne, ha a folyosó végén, függönnyel leválasztva kialakítanának egy baba-mama helyiséget. Csupán egy szék, egy asztal, egy pelenkázó alátét és egy szemetes kell, semmi több. De úgy gondolom, sok család elismerését vívná ki az az étterem is, amely frissen készít pürét a legkisebbeknek.

Apróságok ezek, minimális anyagi és időráfordítást igénylő szolgáltatások, de cserébe nagy jutalmat kap a gyermekbarát szolgáltatásokat nyújtó étterem: mindenekelőtt sok hálás, újra és újra visszatérő családot.

A nyugodt, békés éttermi látogatás - az éttermen és persze a jószerencsén kívül - azonban rajtunk, szülőkön is múlik.

Mert mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy a család minden tagja egyaránt jól érezze magát és még az étterem személyzetét se borítsa ki a jelenlétünk.

Nos, az első és talán legfontosabb, hogy ha lehet, olyan étterembe menjünk, amely örömmel látja a legkisebbeket is. Érdemes kutakodni egy kicsit a neten: megnézni a közzétett fotókat, véleményeket, az étlapot.

Különösen a kicsiknél fontos az is, hogy a gyermek alvásidejéhez igazítjuk az ebédet vagy a vacsorát. Ha a csöppség fáradt vagy épp farkaséhes, nehezebb lesz kordában tartani. Ha pedig az étteremben nincs játszósarok, jó szolgálatot tehet a kedvenc mesekönyv, néhány kisautó vagy egy színező.

Csupán némi felkészülés, körültekintő választás és - ha a káosz nem is kivédhetetlen - mégiscsak nagyobb az esély arra, hogy az éttermi kalandot bosszankodás és rossz emlékek nélkül ússzuk meg.