Házassági névmutató

  • 2017-05-21

Tudtad, hogy a férj is felveheti felesége vezetéknevét? Arról hallottál, hogy a leendő házastárs maga választja meg, hogyan is használja majd a nevét az esküvő után? Hogy ebbe a döntésbe más elvileg nem szólhatna bele? Gondoltad volna, hogy válás után a felek tovább viselik a házasság alatt használt nevüket, s külön bejelentés szükséges ahhoz, hogy ez másképp legyen?

Talán közelítsük meg a legfontosabb tudnivalókat egy példán keresztül!

Varga Katalin és Tóth Géza elhatározzák, hogy összekötik az életüket.

Miként viselheti a nevét Katalin, miután házasságot köt?

Ha ragaszkodik korábbi nevéhez vagy épp a háta közepére sem kívánja a névváltoztatással járó macerát, a hivatalos iratok cseréjével kapcsolatos idegeskedést és sorban állást, dönthet úgy, hogy megtartja azt. Ebben az esetben a házasságkötés után is Varga Katalin hívják majd.

Vannak ugyanakkor, akiknek fontos az, hogy a kívülállók pusztán a nevük láttán tudják, kihez is tartoznak.

Amennyiben Katalin a hivatalos iratokon - vagy akár a Facebookon keresztül-  tudatni szeretné a világgal, hogy férjnél van, az alábbi lehetőségek közül választhat:

  • Férje teljes nevéhez hozzákapcsolhatja a –né toldalékot, így a neve háztartási esküjük után Tóth Gézáné lesz.
  • Amennyiben Katalin nem riad vissza attól, hogy hosszú percekig tartson egy-egy dokumentumot ellátni a kézjegyével, a férj teljes nevéhez, továbbá a – né toldalékhoz hozzábiggyesztheti korábban használt teljes nevét is. Ebben az esetben Tóth Gézáné Varga Katalinként éli tovább életét.
  • Ennek rövidített verziójaként mindössze férje családi nevét is felveheti, elláthatja azt az előbb említett toldalékkal és hozzácsatolhatja korábbi nevét. Tóthné Varga Katalinnak hívják majd ezután.

Vannak, akik – mintegy kifejezve a társukkal való egységet - férjük családi nevét veszik fel korábbi vezetéknevük helyett. Ebben az esetben Varga Katalinból Tóth Katalin lesz a szertartás után.

Mi a helyzet a férjjel, Gézával?

Neki kevesebb választási lehetőség jutott.

A férfiak leggyakrabban megtartják korábban viselt nevüket. Ha Géza is a nagy többséghez tartozik, a neve továbbra is Tóth Géza lesz.

De dönthet úgy is, hogy felesége családi nevét veszi fel korábban viselt vezetékneve helyett. Ebben az esetben Varga Gézaként éli tovább mindennapjait immár házas emberként.

Mind Katalin, mind Géza előtt nyitva áll az a lehetőség is, hogy kettejük családi nevét összekapcsolja. Amennyiben erre esik a választásuk, a vezetéknevük Varga – Tóth illetve Tóth – Varga lesz, amelyhez hozzáragaszthatják utónevüket.

Előfordulhat, hogy Katalin és Géza vitatkozik, mi is legyen a házassági névvel. Mindketten mást akarnak. Katalin azt, hogy Géza vegye fel a Varga vezetéknevet, míg Géza arra vágyik, hogy Katalin Tóth Gézáné legyen, akárcsak az édesanyja. Ehhez Katalin leendő anyósa is ragaszkodna.

Mi ilyenkor a teendő?

Először is Katalin és Géza saját maga választhatja ki, miként szeretné viselni a nevét a nászt követően. Az anyósnak ebbe beleszólása nincs. Legalábbis a vonatkozó törvényi előírás alapján. Ha a vita folyományaként nem marad el a lakodalom, ugyanakkor a felek továbbra sem jutnak egyezségre a névviselés kérdésében, mindketten a házasságkötést megelőzően viselt nevüket használják továbbra is, néhány kivételtől eltekintve.

Bár a házasságot mindenki örökre tervezi és a menyegző során meg sem fordul a fejekben a válás gondolata, Katalin és Géza kapcsolata is zátonyra futhat. Amennyiben bontóperre kerül sor, a házasság alatt viselt nevüket használják továbbra is. Nem kell meglepődnünk tehát azon, ha Katalin – bár útjaik Gézával különváltak – továbbra is Tóthnéként mutatkozik be.

Ha Géza nem akarja, hogy félresikerült házasságuk emlékeként Katalin továbbra is használja a házasság fennállása alatt viselt nevét vagy épp Katalin szeretne megszabadulni mindattól, ami férjéhez köti – így a felvett családi vagy esetleges utónévtől is – az anyakönyvvezetőt kell felkeresnie.

Ha mélyebben elmerülnél a témában és nem riadsz vissza a jogszabályok olvasgatásától, a házastársak névviselésével kapcsolatban további információkat találsz a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényben.