Ha elindul a kuponvadászat

  • 2017-04-27

Ha jön a nyár vagy közeledik a hideg tél, szinte borítékolható, hogy szélesebbre nyitjuk a pénztárcánkat: új kabát kell a gyereknek a kinőtt tavalyi helyett, végre le kellene cserélni azt az „ezeréves” fürdőruhát, no és milyen jó is lenne végre kiszakadni a mindennapok rohanásából és pihenni egy kicsit végre… Naná, hogy kihasználják a kereskedők ezt a megnövekedett vásárlási kedvet.

Mára már szinte  hagyománnyá vált, hogy az egyes évszakok beköszöntével – egy-egy ismertebb női magazinnal karöltve – vállalkozások sokasága kínál kuponos akciót. A kedvezményre jogosító cetliket tartalmazó újságok gyorsan fogynak, az akciókra vadászók pedig szinte lerohanják és kifosztják az árengedményt adó üzleteket.

A kereskedőknek biztosan megéri.

Vajon neked is?

Elmesélek egy történetet. Néhány éve, kuponos akció keretében rátaláltam egy kedvezőnek tűnő ajánlatra: wellness hétvége, félpanzió, négy csillag 50 %-os kedvezménnyel. Gyorsan kellett dönteni, hiszen csak azon a hétvégén élt az ajánlat. Egyeztettem, foglaltam, bolondság lett volna kihagyni, ha már féláron van. Aztán rájöttem, hogy épp a kupon beváltása volt badarság. A szálloda honlapján feltüntetett csomagajánlatok közül választva ugyanis sokkal olcsóbban megúszhattam volna...

A tanulság? Azóta nekem minden kuponos ajánlat gyanús, így mielőtt a vásárlás mellett döntenék, utánanézek néhány dolognak.

Ha te is el szeretnéd kerülni az akciós hétvége buktatóit, az alábbiakra figyelj:

  • Olvasd el az apróbetűt és a kupon hátoldalán lévő szöveget! Sok-sok bosszúságtól óvhatod meg magadat, hiszen innen kiderülhet: az akció csak bizonyos értékhatárt meghaladó vásárlás felett él vagy például adott márkájú, típusú termékek nem vehetők meg vele.
  • A kereskedők rendszerint közlik: „A kuponnal biztosított kedvezmény más akciókkal nem vonható össze.” Ez annyit tesz, hogy hiába van 20 % engedményt biztosító kuponod a kedvenc szempillaspirálodra, ha az eleve féláron kapható azon a hétvégén, hiába is reklamálsz, nem vonják össze a kedvezményeket. Pedig milyen jó is lenne az eredeti ár töredékéért hozzájutni, ugye?
  • Nem minden kupon egyforma. Van olyanok, amelyekért cserébe több terméket is olcsóbban megvehetsz és olyanok is, melyeket csak egy darabra válthatsz be. Szóval mielőtt húsz bébiételt pakolnál a kosaradba, jobb, ha utánanézel a kupon érvényesítés feltételeinek. Nehogy a pénztárnál vagy hazaérve szembesülj azzal, tulajdonképpen semmit nem spóroltál.
  • Visszatérve az apróbetűre: számos terméket különböző kiszerelésben, méretben, színben, ízben, illatban találhatsz meg az üzletben. Nézd meg alaposan, mit emelsz le a polcról. Én is jártam már úgy, hogy a pénztárnál derült ki, az akció csak a kék és zöld körömlakkokra vonatkozik, az azonos márkájú, kiszerelésű, de más színű dekorkozmetikai termékekre viszont már nem.
  • Kuponnal nem csak ruhát, cipőt, élelmiszereket, kozmetikai- vagy babaápolási cikkeket vásárolhatsz, hanem utazást, tanfolyamot vagy kondibérletet is. Itt – mivel többet költesz – ha lehet, még körültekintőbb légy! Járj utána, milyen feltételekkel érvényesítheted a kedvezményt! Nem mindegy például, hogy hétvégén is elutazhatsz a kiválasztott hotelbe vagy csak hétköznap, a szabadságod terhére. Sőt, nem árt, ha rákukkantasz a vállalkozás weboldalára is. Talán nem is annyira olcsó az az ajánlat, mint amennyire elsőre tűnik...

Ha pedig a kuponon szereplő információk ellenére nem érvényesítik a kedvezményt az üzletben vagy más hiányosságot tapasztalsz, s problémád a helyszínen nem nyer orvoslást, írj be a vásárlók könyvébe! 30 napon belül írásban, érdemben válaszolni kell rá. Ha ezt mégsem tennék meg, az illetékes kormányhivatal járási hivatalának Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási főosztály Fogyasztóvédelmi Osztályához fordulhatsz. Ha pedig nem sikerül rendezni a vitás helyzetet, a békéltető testület nyújthat segítséget számodra.

Most már minden fontos tudnivalóval fel vagy vértezve. Immár bátran nekivághatsz a shoppingolásnak. Már ha nem riaszt el a ilyen hétvégeken várható tolongás, a próbafülkék előtti ácsorgás és a pénztárnál kígyózó sor...