Ezeket az okmányokat vidd magaddal, ha kisgyermekkel utazol külföldre!

  • 2017-10-03

Egy külföldi nyaralás komoly szervezőmunkát igényel, ehhez kétség sem fér. Ha pedig egy vagy több gyerkőc is van utastársaink között, még nehezebb a dolgunk: Meg kell találni a család valamennyi tagja számára kényelmes szálláshelyet, a mindenki számára szórakoztató programokat, utána kell járni az étkezési lehetőségeknek, repülőjegyet kell foglalni vagy kellő időben leellenőrizni, megfelelően működik –e az autónk.

Itt azonban még nem ér véget a gondos szervezőmunka! Hiába ugyanis a gondosan kiválasztott bababarát szállás, a gyerekek igényeire szabott üdülőhely és a lurkóknak szánt programlehetőségek sokasága, ha a határon, - megfelelő okmányok hiányában - nem engednek átkelni bennünket.

Ahhoz, hogy az oly régóta tervezett, szervezett álomutazás ne váljon rémálommá, elengedhetetlen, hogy kellő időben gondoskodjunk a szükséges okmányok beszerzéséről.

No de melyek azok az okmányok, amelyek birtokában jogszerűen lépheti át gyermekünk a határt?

Nos, érvényes útlevélre vagy személyi igazolványra mindenképp szüksége lesz kiskorú gyermekünknek. Pedig olyan könnyen megfeledkezhetünk róla! A legkisebbek esetében ugyanis a személyi igazolvány nem kerül automatikusan, kötelező jelleggel kiállításra, s az útlevelet is igényelnünk kell.

Jó tudni, hogy ha uniós állampolgárként az úgynevezett schengeni térséghez tartozó egyik országból egy másikba utazunk, nem kell felmutatnunk személyi igazolványunkat vagy útlevelünket. A schengeni térségbe tartozik egyébként Magyarország mellett számos kedvelt úti cél is, így Ausztria, Hollandia, Németország, Görögország vagy épp Franciaország. A saját és gyermekünk útlevelét vagy személyi igazolványát azonban ilyenkor is célszerű magunkkal vinni. Bár a határátkeléshez ezen okmányokra nincs szükség, ha repülőre szállunk vagy igazoltat bennünket egy rendőr, személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel tudjuk csak igazolni magunkat.

Más a helyzet, ha a schengeni övezeten kívülre – így például a sokak által látogatott Horvátországba, Romániába, Bulgáriába vagy az Egyesült Királyságba – utazunk. Ezen országokba való utazáskor illetve az onnan történő visszautazás esetén - életkortól függetlenül – érvényes személyi igazolványt vagy útlevelet kell bemutatnunk.  Ennek hiányában előfordulhat, hogy a horvát tengerparti nyaralás vagy az erdélyi kirándulás már azelőtt véget ér, hogy elkezdődhetett volna. Ilyenkor nem csupán az elmaradt élmények okozta veszteséggel számolhatunk, hanem jelentős anyagi veszteséget is elkönyvelhetünk magunknak.

Lényeges kiemelni azt is, hogy a jogosítvány, a bankkártya és az adóigazolvány nem tekinthető érvényes úti okmánynak és nem alkalmas arra, hogy a személyazonosságunkat igazolja.

Még egy fontos tudnivaló! Adódhatnak olyan esetek, amikor a gyermek csak egyik szülőjével vagy egy más felnőttel utazik. Ilyenkor, ha lehet, még körültekintőbben kell eljárni. Azon gyermekek esetében, akik egyedül utaznak, akiket olyan felnőtt kísér, aki nem a törvényes gyámjuk, illetve akik csak egyik szülőjük társaságában utaznak, előfordulhat, hogy saját érvényes személyi igazolványuk vagy útlevelükön kívül további hivatalos dokumentumokra is szükség lesz. Ez rendszerint egy olyan dokumentum, amelyben mindkét szülő, a törvényes gyám vagy a másik szülő jóváhagyását adja ahhoz, hogy a gyermek átlépje az országhatárt. Mivel az egyéb dokumentumokra vonatkozó szabályok országonként eltérnek, célszerű az utazás előtt, kellő időben utánanézni annak, milyen konkrét, egyedi feltételeknek kell eleget tenni a célországban, vagy azon államban, amelyen átutazunk.