Ezeket a dolgokat hagyd otthon, ha külföldre utazik a család!

  • 2017-10-04

Ha a családdal kelsz útra, megannyi megoldandó feladatra számíthatsz, az egyszer biztos. Különösen akkor, ha az úti célotok külföldi ország. Fel kell készülnöd minden eshetőségre! Be kell pakolni az okmányokat, a gyógyszereket, a kedvenc játékokat, a legkülönfélébb vastagságú és típusú ruhákat, cipőket. Természetesen nem feledkezhetsz meg az időnként meg-megkorduló pocakokról sem. Biztosan jól jön majd, ha gyermeked kedvenc csemegéi is bekerülnek a bőröndbe. Már csak azért is, mert kevés olyan lurkó van, aki örömmel ismerkedik az addig soha nem látott, ízlelt, szagolt ételekkel.

De vajon bármilyen alapanyagokat, élelmiszeripari terméket magatokkal vihettek külföldre? Miket kell otthon hagynotok?

Nos, ha ragaszkodtok a már ismert hazai ízekhez és állati eredetű termékeket – például sajtot vagy szalámit – is magatokkal vinnétek, nem árt tudni az alábbiakat: Először is az Unión belül, továbbá Andorrában, Liechtensteinben, Norvégiában, San Marinoban és Svájcban – habár általános korlátozások nincsenek érvényben – a hatóságok tilalmakat léptethetnek érvénybe. Erre akkor kerülhet sor, ha egyes elszigetelt helyeken állatbetegségek ütik fel a fejüket. Érdemes tehát az esetleges szigorúbb beviteli szabályoknak még azelőtt utánanézni, hogy bevásárolnál a család kedvenceiből.

Ugyanakkor amennyiben a felsoroltakon kívüli országba készültök, szigorúbb korlátozó intézkedésekkel is számolhattok. Legtöbbjükbe még az utazás idejére összekészített élelmiszercsomagban sem vihető be hús, tej, illetve hús- vagy tejipari termék. Amennyiben engedélyezett, hogy ilyen típusú termékeket is magatokkal vigyetek, mennyiségi korlátozásokra kell számítanotok. Sok esetekben egyéb termékek – például a zöldségek, gyümölcsök – is tiltólistán vannak vagy csak előre meghatározott, csekély mennyiségben vihetők csak magatokkal. Az egyes országok erre vonatkozó szabályairól egyébként az illetékes magyarországi diplomáciai képviseletek tudnak tájékoztatást adni.

Mi helyzet, ha külföldről hoznátok be élelmiszert Magyarországra?

Ha a család nem az Unión belül, Andorrában, Liechtensteinben, Norvégiában, San Marinoban vagy Svájcban nyaral, hanem más, külföldi országban, s az ott megkedvelt termékek ízét otthon is szeretné élvezni, húst, tejet, hús- illetve tejipari termékeket csak hivatalos állategészségügyi okmányok birtokában hozhatna haza. Erre a korlátozásra a súlyos állatbetegségek átterjedésének megelőzése végett van szükség, ugyanis míg az előbbi államokban szigorú állategészségügyi előírások érvényesülnek, addig utóbbiakban ettől eltérő, jóval megengedőbb is lehet a szabályozás.

Jó tudni ugyanakkor, hogy más, akár állati eredetű összetevőket is tartalmazó élelmiszerek - rendszerint korlátozott mennyiségben, saját fogyasztásra – már behozhatók.