Egyem -E? -A négy legfontosabb tudnivaló az e-számokról

  • 2017-05-11

Kétféle ember van: egyesek szinte rettegnek az E-számoktól, és ha valamelyiket meglátják egy élelmiszer címkéjén, inkább a polcon hagyják. Másokat viszont egyáltalán nem érdekel az, milyen adalékanyag is került a párizsiba vagy az epres joghurtba. Sokkal fontosabbnak tartják az ízt és az árat.

De mik is azok az E-számok?

Az E-számok az élelmiszer-iparban használatos, az Európai Unióban illetve Svájcban engedélyezett adalékanyagokat jelölik: Olyan összetevőket értünk ez alatt, amelyek megelőzik az elszíneződést, romlást, avasodást; színt, édes ízt adnak; vagy épp az egyes anyagok keveredését segítik elő.

Miért tart az emberek jelentős része az adalékanyagoktól?

Az adalékanyagokkal kapcsolatos legnagyobb félelem az, hogy bizonyos betegségek – rák, hiperaktivitás, kínai étterem szindróma – kialakulásához vezethetnek. A legnagyobb mumusnak talán a szalámifélékben megtalálható nitrátok és nitritek (E 249, E 250, E 251, E252), egyes édesítőszerek, mint az aszpartám (E 951) és szaharin (E 954) valamint a nátrium-glutamát (E 621) számít.  Zárójelben azért megjegyezném, hogy vannak olyan adalékanyagok, amelyeket hétköznapi nevükön ismerünk, használunk, E-számként való jelölésük mégis sokakban riadalmat kelt. Ilyen például az E 300-ként jegyzett aszkorbinsav, más néven C-vitamin.

Megalapozottak ezek a félelmek? Tényleg károsak?

Nos, különböző álláspontok vannak az egyes E-számokkal jelölt adalékanyagok veszélyességével kapcsolatban. Vannak olyan kutatások, amelyek szerint egyesek kifejezetten egészségkárosítóak, illetve allergiás reakciókat, asztmát, elhízást okozhatnak, mások épp az ellenkezőjét bizonygatják.

Épp ezért, rajtunk áll, e-mentesen étkezünk –e avagy sem. 

Mit tehetünk, ha minimalizálni szeretnénk a szervezetünkbe jutó adalékanyagok mennyiségét?

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb adalékanyagot a készételek, feldolgozott élelmiszeripari termékek tartalmazzák. Ha a boltban nem az ízesített joghurtot, virslit, tartós kenyeret, üdítőitalokat, üveges vagy zacskós készételeket teszünk a kosarunkba, hanem a natúr tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, nyers húsok és lisztek közül válogatunk, és mi magunk készítjük el mindezekből ételeinket, máris sokat tettünk az e-mentes étkezésért. Bár ez időigényes, de a közérzetünk, egészségünk biztosan meghálálja.

Ha nem tudjuk, vagy nem akarjuk kizárni a feldolgozott élelmiszereket, mégis szeretnénk csökkenteni az adalékanyagok mennyiségét, az alábbi tanácsok is hasznosak lehetnek:

A túl hosszú minőség-megőrzési idő gyanús. Ilyenkor alaposabban tanulmányozzuk át a címkét, hiszen ez gyakran tartósítószerek jelenlétét jelzi.  Sokan diéta, fogyókúra miatt csökkentett zsír- vagy cukortartalmú termékeket választanak. Az úgynevezett light élelmiszerekről ugyanakkor jó tudni, hogy bár kevesebb zsírt vagy cukrot tartalmaznak, azokat a gyártók más, mesterséges anyagokkal pótolják. Vegánoknak pedig külön érdemes figyelni az összetevők listáját, mert bizonyos E-számok állati eredetű adalékanyagokat jelölhetnek. Ilyen például a valódi kármin (E 120) vagy a méhviasz (E 901)

Te hogy döntesz? Eszed –E?

Ha mélyebben elmerülnél a témában, további információkat a Magyar Élelmiszerkönyvben találsz.