Bébiétel kisokos, avagy 10 dolog, amit a bolti pürékről tudni érdemes

 • 2017-06-08

Amikor egy kisbaba körülbelül hat hónapos lesz, és már érett a hozzátáplálásra – például érdeklődik az ételek iránt, megtámasztva fel lehet ültetni, nem tolja ki nyelvével a szájába kanalazott pürét - fokozatosan be lehet vezetni a vegyes táplálást.

Bolti bébiétel vagy otthon készített pürék? A kérdés minden anyukában felmerül. A válaszok azonban már eltérőek lehetnek.

Sokan ódzkodnak az üveges bébiételektől. Úgy vélik, egy, a boltok polcain hónapokon át tárolt, hőkezeléssel tartósított püré mégiscsak kedvezőtlenebb hatású lehet a kicsi egészséges fejlődésére nézve, mintha az ételét frissen, otthon készítenék. Mások jobban bíznak a szigorúan ellenőrzött körülmények között készülő bébiételekben és a hozzátáplálás időszakában kizárólag ilyen termékeket adnak gyermeküknek. De természetesen vannak olyanok is, akik csupán az utazás, nyaralás, rokonlátogatás idején nyúlnak az üveges ételekhez.

Te melyik csoportba tartozol?

Ha egy-egy bevásárlás során bébiétel is kerül a kosaradba, ezt a tíz szempontot érdemes szem előtt tartanod!

 1. Jó tudod, hogy a bolti bébiételek előállítása szigorú szabályokhoz kötött. Nem véletlenül. Mivel ezeket a termékeket a legkisebbeknek szánják, kizárólag olyan alapanyagok felhasználásával készíthetők el, amelyek megfelelnek a legkisebbek különleges táplálkozási igényeinek. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy egyáltalán nem mindegy, mi kerül az első falatokkal épp csak ismerkedő baba pocakjába. Amit már javában ehet egy nagyobbacska gyerkőc, 4-6 hónapos korban még tiltólistán van. Épp ezért, mindig figyelj a korcsoportajánlásokra!
 2. Különös figyelmet fordíts az allergének kiszűrésére a hozzátáplálás kezdetén! A leggyakoribb allergéneket pedig – mint például a tej, a tojás, a hal, a mogyoró, a szója – kifejezetten óvatosan, az esetleges allergiás reakciókra figyelve vezesd be!
 3. Fontos kiemelni, hogy a bébiételek címkéjén kötelező feltüntetni az energia-, fehérje-, zsír- és szénhidrát tartalmat, valamint a hozzáadott vitamin- és ásványi anyag mennyiségét is. Tehát, ha esetleg van némi plusz idő és kedv, egy kis számolással máris tudományosabb alapokra helyezhető a kicsi étkezése.
 4. Ha már szó esett a vitaminokról: Manapság rengeteg vitaminozott, ásványi anyaggal dúsított, gyermekeknek szánt élelmiszer van a piacon. Amennyiben ilyen termékek is kerülnek a kicsi tányérjára, célszerű áttanulmányozni, miből mennyit is tartalmaznak. A legkisebbek szervezetére ugyanis nem csupán a vitaminhiány, hanem a vitamin túladagolás is veszélyes lehet!
 5. Sokaknak fontos, hogy a hozzátáplálás időszakában vegyszermentes zöldséget, gyümölcsöt adjanak gyermeküknek. Ha te is közéjük tartozol, a bio jelzésű bébiételek között keresgélj!
 6. Még egy hasznos tanács: Számos bébiétel tartalmaz olyan alapanyagokat – például cukrot, sót, aromát – amelyre a pici szervezetének nincs feltétlenül szüksége. Ráadásul, ha eleinte csupán az édes ízekkel ismerkedik meg a baba, később jóval nehezebb lesz megszerettetni vele az eltérő ízvilágú zöldségeket, savanykásabb gyümölcsöket. A legjobb, ha átböngészed a címkét – ezt sokszor otthon, az internet segítségével is megteheted - és a cukor- és adalékanyagmentes bébiételek közül válogatsz!
 7. Mivel a cél az, hogy a lehető legtöbb hasznos tápanyag jusson be a kicsi szervezetébe, a tárolás, melegítés során mindenképp tartsd be a felhasználási útmutatóban foglaltakat!
 8. A bébiételek gyártásakor rendszerint biztonsági vákuumzárazást alkalmaznak, ezért felnyitásakor halk kattanást kell hallani. Semmi? Akkor a kicsi – egészsége védelme érdekében - ne kapjon belőle! Egyébként már a boltban kiszűrhető a hibás termékek. Ha a fedő közepe benyomható, jobb a bébiételt az üzletben hagyni!
 9. Jó, ha tudod, hogy a bolti pürék felbontás után nem tarthatók el napokig, még hűtőben sem. Mivel a baba kezdetben csak néhány kanálnyi bébiételt eszik, célszerű a legkisebb kiszerelésű termékek közül válogatni.
 10. Fontos, hogy csak akkora mennyiség kerüljön felmelegítésre, ami biztosan bekerül a babapocakba. Az el nem fogyasztott, ám előzőleg felmelegített bébiétel később már nem adható a babának!

Ha pedig jobban elmerülnél a témában, ajánlom figyelmedbe a csecsemők és kisgyermekek számára készült feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekről és bébiételekről szóló 35/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendeletet.