Anyatej - Élet, erő, egészség

  • 2017-04-28

Van, aki szoptatja, van, aki – akár saját döntésből, akár azért, mert kevés a tej - tápszerrel táplálja gyermekét. Van, akinek újszülöttje már a szülést követő első napokban bőséges mennyiségű anyatejhez jut, míg mások akár hónapokig küzdenek minden egyes cseppért. S, vannak olyanok is, akik - vagy más anyák iránti szolidaritásból, vagy némi plusz jövedelem fejében – leadják a felesleges mennyiséget. Az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat veszem most sorra.

Először is nézzük azokat a kérdéseket, amelyek talán benned is felmerültek, ha nem tudsz szoptatni:

Mely csecsemők juthatnak térítésmentesen anyatejhez?

Ingyen jár a tej – a fekvőbeteg gyógyintézeti kezelés alatt álló, illetve járóbetegként ellátott – koraszülötteknek, a kis súlyú (2500 g alatti) újszülötteknek, a súlyos táplálkozási allergiában, felszívódási zavarban, hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenvedő érett újszülötteknek és csecsemőknek, feltéve, hogy édesanyjuk saját tejével nem tudja táplálni őket. Térítésmentesen biztosított az anyatej akkor is, ha az anya fizikailag alkalmatlan a csecsemő anyatejes táplálására, ha olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő életét veszélyezteti, olyan gyógyszert szed, amelynek szedése a szoptatás idején ellenjavallt, ha súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van, vagy pszichés állapota teszi lehetetlenné a szoptatást. De ingyenes az anyatej azon csecsemők számára is, akiknek édesanyja elhunyt vagy pedig a gyermeket elhagyta.

Összefoglalva tehát az ingyen anyatejet a kórházban ápolt, illetve a már otthonukban gondozott azon kisbabák kapják, akik az előzőekben kifejtett feltételeknek megfelelnek.

Hány hónapos koráig juthat a baba ingyen anyatejhez?

A fenti esetekben a csecsemő 8 hónapos koráig jár térítésmentesen az anyatej.

Mit kell tennem, hogy anyatejhez jusson a kisbabám?

Az anyatejet a babát kezelő gyermekgyógyász szakorvos vagy háziorvos írja fel, vényre. Akárcsak a gyógyszereket.

Az ily módon felírt anyatejhez az anyatejgyűjtő állomosokon illetve – amennyiben a lakóhelyeden nincs anyatejgyűjtő állomás - az anyatejet adományozó, kötelező szűrővizsgálaton átesett nőktől közvetlenül juthatsz hozzá.

Féltem a babámat. Honnan tudhatom, hogy egészséges nőtől kapja a gyermekem a tejet?

A tejadó anyukáknak szigorú szűrővizsgálaton kell átesnie.

De nemcsak őket vizsgálják meg, hanem magát a leadott tejet is. Az anyatejgyűjtő állomásokon rendszeresen ellenőrzik például a fajsúlyt, amely a vízzel hígítás kiszűrését szolgálja. A tehéntejjel való hamisítás kizárását pedig az úgynevezett Ivády - Koltay reagens szolgálja. Ebben az esetben a túrós kicsapódás jelzi a csalást.

A vizsgálatok után az anyatejet pasztörizálják, majd laboratóriumi ellenőrzésnek vetik alá annak érdekében, hogy a rászoruló apróságok biztonságos táplálékhoz juthassanak.

Hogyan kell tárolnom az anyatejet? Miként adjam a kicsinek?

A kapott anyatejet felhasználásig normál hűtőszekrényben kell tárolni. Mivel tárolás közben a tej zsíros és vizes részre válik szét, felmelegítés előtt össze kell rázni. Lényeges, hogy mindig csak annyit melegíts fel, amennyit a babád elfogyaszt! Kiemelném, hogy az anyatejet csupán melegíteni szükséges, forralni nem! A kicsi egészsége érdekében pedig a már felmelegített, de el nem fogyasztott tejet ne használd fel újra!

***

Ha több tejed van, mint amennyire a babádnak szüksége van, hasznosak lehetnek az alábbi információk:

Milyen vizsgálatoknak kell alávetnem magam, hogy anyatejet adhassak?

Az anyatej leadásának előfeltétele, hogy szűrővizsgálaton vegyél részt! Ennek keretében bakterológiai, bőrgyógyászati vizsgálatot, TBC-re, illetve nemi betegségekre vonatkozó szűrést végeznek. Erre azért van szükség, hogy a rászoruló csecsemők egészséges anyától származó, fertőzésmentes tejhez jussanak. Ebben az esetben a szűrővizsgálatok elvégzése ingyenesen történik.

Természetesen csak az az édesanya adhat tejet, aki nem szed olyan gyógyszert, amely – ha átkerülne az anyatejbe - káros lehetne a csecsemőre nézve. Nem lehet tejadó az sem, aki olyan káros szenvedélyekkel küzd, mint a dohányzás, alkoholizmus vagy kábítószer fogyasztás.

Mennyi tejet adhatok le?

A társadalombiztosítási támogatást maximum napi 800 ml anyatej után igényelheted.

Biztosítják a szükséges eszközöket?

Igen. Az anyatejgyűjtő állomások biztosítják az anyatej leadásához szükséges steril üvegeket és fertőtlenítő szert. 

Rengeteg anyatejet fagyasztottam le az elmúlt időszakban. Leadhatom ezeket is?

Nem. Az anyatejgyűjtő állomás csak a frissen fejt tejet veheti át.

Mekkora jövedelemhez jutok az anyatej leadása révén?

2700 Ft-hoz literenként, amely adómentes jövedelemnek számít.

Hogyan kapom meg ezt az összeget?

Ha anyatejgyűjtő állomás intézi az elszámolást, egyszerűbb a dolgod.

Amennyiben nem egyből tőled kapja a szoptatni nem tudó anyuka az anyatejet, hanem azt az anyatejgyűjtő állomáson veszi át, egy úgynevezett átvételi nyilatkozatot kell aláírnia az átvett mennyiségről. Ezt a nyilatkozatot – a tárgyhónapban átvett vényekkel és az elszámolási bizonylattal együtt - az anyatejgyűjtő állomás adja le a fővárosi illetve megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalánál. A neked járó összeget is az anyatejgyűjtő állomáson keresztül kapod postai úton vagy bankszámládra történő utalással.

Ugyanakkor, ha adományozóként te magad intézed az elszámolást, némileg másként kell eljárnod.

Először is, mivel közvetlenül adod át a tejet a gyermekét szoptatni nem tudó anyukának, egy átadási-átvételi nyilatkozatot kell aláírnia mindkettőtöknek. A következő lépés az elszámolás, amely havonta történik, mégpedig a hónap első napjától a hónap utolsó napjáig terjedő időszakra vonatkozóan. Ezt követően 8 napod van arra, hogy az elszámolást benyújtsd a fővárosi, megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró járási hivatalához. Az elszámoláshoz szükséged lesz a háziorvos, a házi gyermekorvos vagy a körzeti védőnő igazolására is arra vonatkozóan, hogy a közegészségügyi feltételeknek való megfelelést hitelt érdemlően igazoltad. Ezen felül csatolnod kell az előzőekben említett átadás-átvételi nyilatkozatot, valamint az adott hónapban átvett vényeket.  A leadott tej ellenértékét pedig ebben az esetben közvetlenül a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő utalja át részedre.                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Amennyiben nem riadsz vissza a jogszabályok olvasgatásától, ajánlom figyelmedbe a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvényt egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) kormányrendelettel, a kötelező egészségbiztosítás keretében járó anyatejellátás feltételeiről szóló 47/1997. (XII. 17.) NM rendeletet, valamint az anyatej társadalombiztosítási támogatás alapját képező áráról, valamint a támogatás elszámolásának módjáról szóló 8/2002. (X. 4.) ESZCSM rendeletet.