Akkor most min is vagy? - Avagy mi a különbség a szülési szabadság és a fizetés nélküli szabadság között?

  • 2017-06-27

Bár sokan keverik a szülési szabadságot a fizetés nélküli szabadsággal, a munkavállalói jogokat nézve egyáltalán nem mindegy, min is vagy! Nézzük csak a leglényegesebb tudnivalókat!

A szülési szabadság

Mi az a szülési szabadság?

Nos, anyaként jogod van arra, hogy a gyermek születése napjától vagy a szülés várható időpontja előtt négy héttel abbahagyd a munkát. Egybefüggő, 24 hétnyi időtartamra jár ez minden egyes nőnek, aki gyermeket hoz a világra. Ebből a csaknem fél évig tartó időszakból pedig két hetet nem csupán jogosult, hanem köteles is vagy igénybe venni.

Igényelnem kell? Megtagadhatja a munkáltató?

A szülési szabadsághoz nem kell a főnököd engedélyét kérni, nem kell esdekelni és könyörögni érte. Egyszerűen jogod van arra, hogy ha kisbabád születik, szülési szabadságon légy! Bár nincs kifejezett jogszabályi előírás, én mégis azt javaslom, biztos, ami biztos, közöld a munkáltatóddal, mikortól vagy szülési szabadságon. Egy fontos dolgot azonban ne feledj! Ne engedélyt kérj tőle, ne kérelmet terjessz elő, egyszerűen csak jelentsd be!

Az apa is mehet szülési szabadságra?

Nem. A szülési szabadság csupán az anyáknak jár.

Felmondhat a munkáltató szülési szabadság alatt?

Nem. Szülési szabadság alatt a munkáltató nem szüntetheti meg felmondással a munkaviszonyodat.

A fizetés nélküli szabadság

Mi az a fizetés nélküli szabadság?

A másik fontos alapfogalom a fizetés nélküli szabadság, amely – bár sokan keverik a kettőt – nem azonos a szülési szabadsággal.

A fizetés nélküli szabadság annyit tesz, hogy a munkavállaló gyermeke hároméves koráig – a gyermek gondozása céljából – fizetés nélküli szabadságra mehet, amelyet a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni.

Az apa is mehet fizetés nélküli szabadságra?

Nos, míg szülési szabadságra csak az anya, addig a fizetés nélküli szabadság előbb említett formájára a munkavállaló jogosult. Munkavállaló alatt pedig nem csupán az anyát értjük, hanem az apát is. Bár általában az anyukák azok, akik gyermekükkel otthon maradnak, egyre több család dönt – elsősorban anyagi megfontolásból - másképp. Ha például az anyának jól fizető állása van, az apának viszont jóval kevesebb a bére, megéri – legalábbis anyagilag – ha a szülési szabadság lejártát követően az apa marad otthon a kicsivel. Ugyanis ma már választhatják a szülők azt a megoldást is, hogy az anya lesz a kenyérkereső, míg az apa a gyermek gondozása okán fizetés nélküli szabadságra megy.

Felmondhat a munkáltató szülési szabadság alatt?

Nem. A gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság alatt a munkáltató nem szüntetheti meg felmondással a munkaviszonyodat.

Ki dönti el, meddig maradjak fizetés nélküli szabadságon? Beleszólhat a főnök?

A munkavállaló – és nem a munkáltató - dönti el, hogy gyermeke hároméves kora előtt megszünteti-e a fizetés nélküli szabadságot és visszamegy dolgozni, avagy sem. Tehát nem a főnöködön múlik, meddig maradsz otthon, hanem rajtad.

A valóság azonban korántsem ilyen egyértelmű és egyszerű. Sajnos a munkáltatók jelentős hányada a kisgyermekes nők foglalkoztatását problémásnak tartja: a bölcsődei, esetleg óvodai beszoktatás nehézségei mellett a vírusokkal, baktériumokkal is meg kell küzdeni, épp emiatt egy kisgyermekes anya sokat van táppénzen. A szabadságát a bölcsődei-, óvodai szünetek idejére időzíti, amikor mások is szívesen pihennének. Túlórázásról pedig a munkáltató ne is álmodjon, hiszen rohanni kell a kicsiért…

Nem meglepő, hogy sok munkáltató igyekszik rábírni a kisgyermekes anyát, maradjon otthon addig, amíg lehet. Azonban ne feledd, rajtad áll, megszünteted –e a fizetés nélküli szabadságodat, avagy sem, nem pedig a főnököd kénye-kedvén.

Kirúghatnak, ha megszüntetem a fizetés nélküli szabadságomat és visszamegyek dolgozni?

Sajnos, hiába nincs még hároméves a gyermeked, ha megszünteted a fizetés nélküli szabadságot és visszamész dolgozni, elveszted azt az abszolút védelmet is, amely addig megilletett. A felmondás lehetősége a munkáltató részéről ugyan korlátozott, de – meghatározott feltételek fennállása esetén – élhet vele. Akkor szüntetheti meg egyoldalú döntésével a munkaviszonyodat a munkáltató a képességeddel vagy a munkáltató működésével összefüggő okból, ha nincs az általad betöltött munkakörhöz szükséges képzettségnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő másik betöltetlen munkakör vagy az e munkakörben való foglalkoztatásodra vonatkozó ajánlatot elutasítottad. A másik eszköz a munkáltató kezében az az azonnali hatályú felmondás.

Ha mélyebben elmerülnél a témában, a szülési szabadságra és a fizetés nélküli szabadságra vonatkozó részletszabályokat a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 127 – 133. §-ában találod.