A kockázatokról kérdezze meg ékszerészét!

  • 2017-06-17

Gondoltad volna, hogy a kedvenc fülbevalód vagy épp a születésnapodra kapott nyaklánc veszélyes lehet az egészségedre?

A nyakláncok, medálok, gyűrűk, karkötők huzamosabb időn át érintkeznek a bőrünkkel, így egyáltalán nem mellékes, milyen anyagból készültek. Ha érzékeny a bőröd, hajlamos vagy az allergiára bizony meggyűlhet a bajod a fémötvözetekben jelen lévő nikkellel, a bőrből készült árukban esetenként előforduló krómmal vagy a bőrből, textilből készült ékszerekben fellelhető, egészségkárosító színezékekkel.  Lehet, hogy az ékszer viselése során bőrpírt, bőrelváltozást veszel észre, de egyes színezőanyagok akár rákkeltőek is lehetnek.

Mit tehetünk laikus fogyasztóként?

Nincs röntgenszemünk és ékszervásárláshoz nem viszünk magunkkal mobil laboratóriumot sem, szemrevételezéssel pedig lehetetlen megállapítani, meghaladja –e a nikkeltartalom a határértéket, magasabb –e a krómtartalom az előírtnál vagy épp alkalmaztak –e a szövet festése során tiltott azoszínezéket.

A fogyasztóvédelmi hatóság ugyanakkor már több alkalommal vizsgálta ezt a termékkört. Érdemes végigböngészni a hatóság által közzétett listát, amelyben szerepelnek mind az egészségkárosító, mind pedig a megfelelőnek bizonyuló, bevizsgált ékszerek.

S bár mi magunk nem tudjuk analizálni, milyen anyagokat is rejtenek az ékszereink, van, amivel mégiscsak csökkenthetjük az egészségügyi kockázatot.

Így például jó tudni, hogy az Európai Unióban több mint tíz éve nem használhatnak veszélyes azoszínezékeket a textiltermékek gyártása során, ám ázsiai és afrikai gyártók árucikkeiben – és az onnan importált textilekben – még előfordulhatnak. Ha tehetjük, az Ázsiából, Afrikából importált áruk helyett, válasszunk olyat, amelyet az Unió területén állítottak elő! Aki pedig fémallergiával küszködik, jobb, ha elkerüli az abból készült ékszereket!