4 tipp, hogy gyermekedet nyáron is biztonságban tudhasd

  • 2017-06-14

Végre itt a nyár, a napsütés, az utazás, a kirándulások és a pihenés időszaka. Van olyan család, amelynek a Balaton a Riviéra, mások inkább a tengerhez készülnek. Vannak, akik a wellness hotelek nyújtotta kényelmet keresik a nyári hónapokban is, mások az erdők, hegyek, a túrázás és a sátorozás szerelmesei. S persze sokan vannak, akik a nagyvárosi zajos forgatagban érzik igazán otthon magukat, vagy épp a vidék csendjét részesítik előnyben.

Mindnyájan másra vágyunk, másképp szeretünk pihenni, kikapcsolódni. Egy valami azonban közös bennünk: a nyaralás alatt is a lehető legnagyobb biztonságban szeretnénk tudni legféltettebb kincseinket, a gyermekeinket.

Mégis mit tehetünk a legkisebb családtagok védelméért? Hogyan kerülhetjük el, vagy legalábbis minimalizálhatjuk a rájuk leselkedő veszélyeket? Hogyan lehetnek nagyobb biztonságban az utakon, a strandon vagy a nagyvárosi forgatagban?

Biztonságban az utakon:

Mivel nyáron jóval nagyobb a forgalom, zsúfoltabbak az autópályák és a főbb közlekedési útvonalak, ha lehet, még körültekintőbbnek kell lennünk, ha autóba ülünk. Különösen akkor, ha gyerekkel utazunk. Az anya öle, a felnőttekre tervezett biztonsági öv alkalmatlan arra, hogy egy ütközés vagy egy hirtelen fékezés esetén kellő védelmet nyújtson. Belegondolni is szörnyű, milyen súlyos sérüléseket szenvedhetnek a megfelelő védelem nélkül utazó kisgyermekek.

Ahhoz, hogy a legkisebb családtagokat is biztonságban tudhassuk, szükség van egy, a gyermek súlyához és életkorához igazodó gyermekbiztonsági rendszerre. A választást nagyban megkönnyítheti, ha átnézzük az autós biztonsági gyermekülések teszteredményeit, amelyek nem csupán a biztonságról, hanem a kialakításról, a káros anyag tartalomról, a tisztíthatóságról is fontos információkat szolgáltatnak. Böngészésre az ADAC és az ÖAMTC teszteket ajánlom.

A bevizsgált, előírásoknak megfelelő autós gyermekülés azonban önmagában kevés. Ahhoz, hogy kellő védelmet nyújtson, elengedhetetlen a megfelelő rögzítés, az elég szorosra húzott öv, akkor is, ha a gyerkőc hevesen tiltakozik ellene. Figyelemelterelésnek egyébként jól jöhet a játék. Arra azonban mindenképp figyeljünk, csak puha darabok kerüljenek az apró kezekbe, hiszen az éles, hegyes, kemény játékok komoly sérüléseket is okozhatnak egy esetleges karambol vagy satufékezés esetén.

Biztonságban a tömegben is:

Azt hiszem, kevés lélekőrlőbb helyzet lehet egy szülő számára, mint amikor szem elől téveszti csemetéjét. Elég egy óvatlan pillanat, egy percnyi figyelmetlenség és gyermekünknek máris nyoma veszhet. A kicsik gyakran még a saját vezetéknevüket, lakcímüket sem tudják, nemhogy a szüleik telefonszámát. Épp ezért kifejezetten hasznos lehet, ha a strandon, városnézés során vagy épp a nyári táborozás alatt gyermekünk folyamatosan magánál hordja elérhetőségeinket. Nekem személy szerint nagy kedvenceim Kolta Zsófi Callkötői. Apró csuklókra készített, színes vidám karkötők ezek, rajta a legközelebbi hozzátartozó telefonszámával. A színes gyöngyökből készült Callkötőt örömmel viselik a gyerekek, mi szülők pedig nagyobb biztonságban tudhatjuk azokat, akik a legfontosabbak számunkra.

Biztonságban a strandon:

Ha nyár, akkor úszógumi, matrac és strandlabda. A felfújható vízijátékok azonban nem csupán mókázást, önfeledt kikapcsolódást jelentenek, hanem esetenként veszélyforrások is a kicsikre nézve. Ha a levegő hirtelen távozik el a matracból vagy az úszógumiból, a gyerekek pánikba eshetnek, elmerülhetnek. Épp ezért ezeket a termékeket csak sekély vízben is és szülői felügyelet mellett használják a kisgyermekek.

Mint minden játéknál, a vízben használatosaknál is fontos, hogy biztonságosak legyenek. Lehetőleg megbízható helyen vásároljunk és keressük a terméken az úgynevezett CE megfelelőségi jelet. Ha nem találjuk, az azt jelenti, a termék nem gyermekek számára készült vagy nem biztonságos a számukra. Ne kockáztassunk, hagyjuk inkább az üzletben!

Biztonságban a tűző napon:

Ahogy beköszönt a jó idő, mindenhonnan azt halljuk, mennyire károsak is az UV sugarak. Nem kérdés, hogy a naptej  vagy napolaj nem maradhat otthon, ha vízpartra igyekszünk. Mivel a bőrre mind az UVB, mind pedig az UVA sugarak ártalmasak lehetnek, a legjobb, ha olyan készítményt választunk, amely mindkettő ellen kellő védelmet nyújt. Az UVA sugarak elleni védelmet az úgynevezett fényvédő hatékonyság jelzi, amely lehet „alacsony”, „közepes”, „erős” és „rendkívül erős”. Az UVB sugarak elleni hatékonyság fokát pedig az úgynevezett faktorszám mutatja: minél magasabb ez az érték, annyiszor hosszabb ideig maradhatunk a napon a leégés veszélye nélkül. Tehát ha fényvédő krém használata nélkül tíz perc bírnánk leégés nélkül, egy 50 faktoros naptej segítségével már 50 x 10 percig, vagyis összesen 500 percig napozhatunk a kipirosodás veszélye nélkül. Legalábbis, ha megfelelően használjuk a terméket.

Egy fontos dolgot ugyanis ki kell hangsúlyozni: a védelem mértéke függ attól, mekkora mennyiséget viszünk fel a bőrre alkalmanként. Ha csupán vékonyan kenjük fel a krémet a bőrfelületre, a védőhatás jelentősen csökkenhet. Ahogy akkor is, ha strandolunk, fürdünk, törölközünk. Tehát ha a gyermekünket sikerül végre kiimádkozni a vízből, kenjük be ismét alaposan a kellő védelem érdekében!